ΣΒΑΠ: Ανέτοιμη η κρατική μηχανή για τους στόχους του προϋπολογισμού

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 11:51
A- A A+

Η κρατική μηχανή είναι ανέτοιμη για τους στόχους του προϋπολογισμού, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, εκτιμώντας πως η σημερινή δομή της κρατικής μηχανής και η νοοτροπία που συντηρείται παρά τα προβλήματα της οικονομίας, θα παρεμποδίσουν την επιτυχία ακόμη και στους αυτονόητους στόχους του προϋπολογισμού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαθιός, «ο προϋπολογισμός στηρίζεται και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, στην είσπραξη άμεσων και έμμεσων φόρων και στην περιστολή της φοροδιαφυγής. Στην φορολογική πολιτική όμως, που συνεχίζει να επικρατεί η εμμονή του φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συναλλαγής με επίκεντρο την δήθεν τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων. Το περιβάλλον αυτό έχει τον κίνδυνο να γίνει ασφυκτικό προς τις επιχειρήσεις τώρα που στο πλαίσιο συρρίκνωσης των δαπανών προς τον δημόσιο τομέα περικόπτονται επιδόματα και πρόσθετες παροχές πέρα από τις μισθολογικές». «Συνεπώς», τονίζει, «όταν το μεγαλύτερο μέρος των στόχων του προϋπολογισμού είναι συνδεδεμένο με την τακτοποίηση φορολογικών υποθέσεων και με το φοροεισπρακτικό περιβάλλον πρέπει να αναμένονται μεγάλες αστοχίες και στον προϋπολογισμό.»

«Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν έχει προηγηθεί πραγματική εξυγίανση της κρατικής μηχανής με αλλαγές στην νοοτροπία και στον τρόπο αντιμετώπισης των επιχειρήσεων. Όταν η κυρίαρχη αντίληψη στην δημόσια διοίκηση είναι ότι οι επιχειρηματίες μονίμως παρατυπούν και άρα η επιφυλακτικότητα τους πρέπει να είναι δεδομένη, μας είναι αδύνατον να φανταστούμε πως μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία για την επίτευξη του διπλού στόχου. Δηλαδή των επιδιώξεων του προϋπολογισμού αλλά και της απόλυτης προσαρμογής και του μικρότερου επιχειρηματία στις υποχρεώσεις του προς τα δημόσια Ταμεία», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς.

Προτεινόμενα για εσάς