Merit: Σε ρυθμούς Ιρλανδίας η τρέχουσα εβδομάδα

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 16:03

A- A A+

Στους ρυθμούς της Ιρλανδίας κινείται η τρέχουσα εβδομάδα, με τις ανησυχίες για την τύχη της ευρωζώνης να εντείνονται παρά τη διαφαινόμενη διάσωση της χώρας του βορρά, υπογραμμίζει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την αγορά.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, η εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου έστω και μετ’ εμποδίων ήταν σημαντική αλλά μόνο προσωρινά μπόρεσε να ανακόψει τη δυναμική της πτώσης. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στη γνώριμη στήριξη των 1.450 μονάδων για τέταρτη φορά φέτος.

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης κράτησε με «νύχια και με δόντια» τις 1.450 μονάδες βοηθούμενος από τις δηλώσεις από μεριάς της τρόικας για πιθανότητα επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και για το ότι είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2011.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης δε φαίνεται να υπάρχουν ισχυροί καταλύτες που θα μπορούσαν να απομακρύνουν την αγορά από αυτά τα επίπεδα με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράφει ενδοσυνεδριακά χαμηλό περίπου 5 μηνών.

Παρόλο που οι ελπίδες για μια ανοδική αντίδραση είναι υπαρκτές από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, αφού ο δείκτης έχει αντιδράσει αρκετές φορές φέτος από αυτά τα επίπεδα, οι αναταραχές στην ευρωζώνη και το δυσμενές μακροοικονομικό τοπίο στη χώρα μας δεν μπορούν να τις αναπτερώσουν.

Για το μεσοπρόθεσμο μέλλον η Merit εκτιμά ότι η εσωστρέφεια της ελληνικής αγοράς θα ελαττωθεί στην περίπτωση που η κρίση στην ευρωζώνη συνεχιστεί, ακόμα και αν έχουμε θετικά αποτελέσματα στον τομέα του εγχώριου ελλείμματος.

Η πιθανότητα να καταγραφούν νέα χαμηλά έτους (1.383 μονάδες στις 8/6) μέσα στον επόμενο μήνα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ σοβαρή ανοδική αντίδραση μπορεί να υπάρξει εάν διασπαστεί ο Κ.Μ.Ο των 30 ημερών (πέριξ των 1.530 μονάδων).

Μετά την εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου κρίσιμη θεωρείται η δόση του Φεβρουαρίου, η μεγαλύτερη όλων των δόσεων ύψους 10,9 δισ. ευρώ, καθώς το Μάρτιο λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ ενώ τότε μπορεί να κριθεί οριστικά και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Προτεινόμενα για εσάς