Προς παράταση η ενεργειακή πιστοποίηση για ενοικίαση κατοικιών

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 13:35
A- A A+

Εξάμηνη παράταση στην υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού για την ενοικίαση κατοικιών και μικρών επαγγελματικών χώρων επιφάνειας μέχρι 120 τμ. (ιατρεία, καταστήματα κλπ.) φαίνεται να υιοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά τη συνάντηση, προ δεκαημέρου, της πολιτικής ηγεσίας με το προεδρείο της ΠΟΜΙΔΑ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είχαν ζητήσει από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την κλιμάκωση εφαρμογής του μέτρου, έτσι ώστε να μη σταματήσουν οι πράξεις στην ήδη «παγωμένη» αγορά ακινήτων και να μπορέσει ταυτόχρονα το υπουργείο να αποκτήσει ικανό αριθμό ενεργειακών επιθεωρητών σε όλη την Επικράτεια.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόκτηση αδείας ενεργειακού επιθεωρητή έχουν μέχρι την Τρίτη Μηχανικοί και Τεχνολόγοι με αποδεδειγμένη 10ετή εμπειρία στην επιθεώρηση κτηριακών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ οι αιτήσεις που θα υποβληθούν τελικά στο υπουργείο υπολογίζονται στις 7.000. Έως σήμερα το ΥΠΕΚΑ έχει πιστοποιήσει περί τους 300 επιθεωρητές και ο ρυθμός αγγίζει τους 100/εβδομάδα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μεγέθη και τη γεωγραφική κατανομή των επιθεωρητών οι αρχές του ΥΠΕΚΑ κρίνουν ότι δεν συντρέχει λόγος για παράταση ενεργειακής πιστοποίησης στις πωλήσεις - ενοικιάσεις κτηρίων του τριτογενή τομέα (γραφεία, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, αποθήκες), εξετάζεται, όμως, να δοθεί παράταση στην ενοικίαση κατοικιών και μικρών επαγγελματικών χώρων (μέχρι 100τμ. ή 120 τμ.) για ένα διάστημα όχι περισσότερο από έξι μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV