Επιστολή Χρ. Πολυζωγόπουλου στον Πρωθυπουργό

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 15:24
A- A A+

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας απέστειλε ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

«Τα μηνύματα που εκπέμπονται από όλη αυτή τη διεργασία που γίνεται, είναι αρνητικά και δεν συμβάλλουν στην κοινωνική συνεννόηση που είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε για τη συμβολή όλων των παραγωγικών τάξεων και δυνάμεων, ώστε να βγει η χώρα από αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πολυζωγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

«Το πλέον ανησυχητικό αλλά και επικίνδυνο, είναι το ενδεχόμενο μη επέκτασης της υποχρεωτικότητας των συλλογικών συμβάσεων στο σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων», συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «εάν νομοθετηθεί κάτι τέτοιο, αποσταθεροποιείται ή και καταργείται η συλλογική διαπραγμάτευση, περιθωριοποιείται ο κοινωνικός διάλογος και η θεσμική θωράκιση της κοινωνίας αποκτά ένα τυπικό και εντελώς αδύναμο περιεχόμενο».

«Έτσι», προσθέτει, «δεν θα είναι μακριά ο χρόνος όπου η θεσμοθετημένη οργάνωση και εκπροσώπηση ενός μεγάλου τμήματος της παραγωγικής δραστηριότητας θα αποτελεί παρελθόν».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΟΚΕ εκτιμά ότι «οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης, θα είναι αρνητικότατες για την οικονομία, την κοινωνία και θα οδηγήσουν σε μη ύπαρξη θεσμοθετημένων συνομιλητών».

Παράλληλα σημειώνει ότι «οι συζητήσεις για όλες αυτές τις αλλαγές, που μόνο μεταρρυθμίσεις δεν είναι, γίνονται έξω από θεσμοθετημένες διαδικασίες που σύμφωνα με τη Νομοθεσία, αλλά και το Σύνταγμα θα έπρεπε να διεξάγονται και στo πλαίσιo της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.)».

«Παράκληση», καταλήγει ο κ. Πολυζωγόπουλος, «όπως όσον αφορά στην ουσία αλλά και στην ίδια τη διαδικασία, να επανεξετασθούν οι επιχειρούμενες αλλαγές και να γίνει ένας οργανωμένος διάλογος γύρω από αυτά τα κρίσιμα θέματα, πριν προωθηθούν Νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Προτεινόμενα για εσάς