Σκιόπα: Mακρά διαδικασία η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 18:39
UPD:18:49
A- A A+

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, και σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013, εκτίμησε ο Τομάσο Πάντοα - Σκιόπα, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προέβλεψε ότι για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε να ανακάμψει και η γερμανική οικονομία.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του Μνημονίου, υπογράμμισε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα τα οποία έχουν βελτιώσει τη θέση της χώρας.

Διέκρινε, ωστόσο, πέντε κινδύνους οι οποίοι, όπως είπε, σχετίζονται, πρώτον με το ενδεχόμενο κόπωσης τόσο της κυβερνητικής προσπάθειας όσο και της κοινωνίας, μετά τον καταιγισμό των μέτρων που εξαγγέλθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου. Ανέφερε μάλιστα ότι σε μία τόσο μεγάλη προσπάθεια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εφησυχασμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δεύτερος κίνδυνος συνδέεται με την ταχύτητα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, η οποία, όπως σημείωσε, είναι χαμηλότερη απ΄αυτή που είχε συμφωνηθεί.

Αναγνώρισε, όμως, τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ορισμένους τομείς όπως για παράδειγμα ο δημοσιονομικός, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές προϋποθέτουν μεταρρυθμίσεις ολόκληρου του διοικητικού μηχανισμού του κράτους.

Ο τρίτος κίνδυνος, όπως εξήγησε, αφορά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον, αναγνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι πιο δύσκολες από αυτές που υλοποίησε τους πρώτους μήνες του Μνημονίου και ο τέταρτος κίνδυνος συνδέεται με την «ανυπομονησία» που επιδεικνύουν οι αγορές.

Παραδέχθηκε ότι «αρκετές φορές οι αγορές κάνουν λάθη στις εκτιμήσεις τους, όπως συνέβη πρόσφατα με την φούσκα των ακινήτων, η οποία προκάλεσε άλλωστε και το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τόσο οι αναλυτές όσο και οι αγορές πιέζουν για «ταχύτερα»" αποτελέσματα, τα οποία όμως δεν είναι πάντα εφικτό να εμφανιστούν σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια.

Ο πέμπτος κίνδυνος, συνέχισε, αφορά στο δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες βρίσκονται σε περίοδο ύφεσης εξαιτίας των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόζουν.

Αναφερόμενος γενικότερα στην κρίση επεσήμανε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρη της Ευρώπης. Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης, ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Υποστήριξε εξάλλου ότι οι παρούσα κατάσταση με την επέκταση της κρίσης στην Ιρλανδία ευνοεί την ελληνική υπόθεση, διότι μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, γίνεται πλέον φανερό ότι «στόχος της επίθεσης δεν ήταν η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ». Απέκλεισε τέλος κάθε ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς