Pimco: Πιο εύκολη η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη εκτός ευρώ

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 19:04
UPD:19:16
A- A A+

Απαραίτητη, έστω και προσωρινά, την έξοδο της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από την Ευρωζώνη προκειμένου οι χώρες αυτές να επιτύχουν την εξυγίανση των οικονομικών τους, κρίνει ο μάνατζερ της εταιρίας επενδύσεων Pimco, Άντριου Μποζομγουέρθ.

Σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt, ο υπεύθυνος της εταιρείας εμφανίζεται απαισιόδοξος όσον αφορά στην ανάπτυξη των τριών χωρών στο πλαίσιο ενός νομισματικού μηχανισμού, όπως είναι το ευρώ, ενώ, όπως εκτιμά, με ένα δικό τους νόμισμα τα κράτη αυτά θα μπορούσαν να προχωρήσουν ευκολότερα στην εξαγωγή των προϊόντων τους. Με τον τρόπο αυτό, τονίζει ο Μποζομγουέρθ, θα μειωθεί και το χρέος των χωρών αυτών, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη.

Το στέλεχος της Pimco εκτιμά ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίσθηκε με το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ και ότι οι εντάσεις στις αγορές θα μείνουν, έως ότου οι επενδυτές έχουν αποδείξεις ότι θα επιστρέψει η ανάπτυξη στις υπερχρεωμένες χώρες.

Όσο οι αγορές δεν πιστεύουν ότι χώρες - όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία - μπορούν να αποπληρώνουν διαρκώς τα χρέη τους, θα πωλούν τα ομόλογά τους και θα ωθούν έτσι τα επιτόκια τους προς τα επάνω, οπότε θα αυξάνεται και ο κίνδυνος χρεοκοπίας, προβλέπει. Για το λόγο αυτό, επισημαίνει, «η πολιτική της ΕΕ δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της στον κίνδυνο χρεοκοπίας μέσα στην ΕΕ».

Χαρακτηρίζει τέλος επιτακτική την ανάγκη να βρεθεί επειγόντως μια λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι το 2013, που θα ισχύσει ο μόνιμος μηχανισμός, είναι πολύ αργά.

Wirtschaftsblatt: Στο κυνήγι της προσέλκυσης ξένων επενδυτών

Στις προσπάθειες της Ελλάδας για την προσέκλυση επενδύσεων, αναφέρεται η αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt, σε ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής της σελίδας, το οποίο τιτλοφορείται «Η Ελλάδα αναζητά επενδυτές».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Προσπαθεί να προσελκύσει ξένους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εξυγίανση των δημόσιων ταμείων και θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία».

Φιλοξενεί μάλιστα δηλώσεις της Δήμητρας Πράγκαλου της εταιρείας Invest in Greece, σε εκδήλωση του οργανισμού για το εξωτερικό εμπόριο στη Βιέννη, σύμφωνα με τις οποίες «η κρίση είναι μια ευκαιρία κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας που σχετίζεται με το περιβάλλον».

Η ηλεκτρονική σελίδα τονίζει πως πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος διευκολύνει τις επενδύσεις, σπεύδει ωστόσο να υπογραμμίσει πως η εμπειρία των Αυστριακών είναι διαφορετική. Επικαλείται συγκεκριμένα το για παράδειγμα του Ρενέ Μπαντιστούτι, επικεφαλής της Energetica Energietechnik GmbH, μιας εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών και η οποία έχει ιδρύσει θυγατρική στην Ελλάδα ήδη από το 2007. Οι ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σύσταση της εταιρείας, καθώς και η υπόσχεση για μια επιδότηση ύψους 40% ήταν αυτό που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κ. Μπαντιστούτι. «Δεν ξέρουμε όμως μέχρι σήμερα εάν θα πάρουμε ποτέ τα χρήματα», επισημαίνει ο επικεφαλής της εταιρείας, τονίζοντας ότι εκτός αυτού εδώ και τρία χρόνια δεν υπάρχει επιστροφή φόρου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς