Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 05:36

A- A A+

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την κυβερνητική έκθεση στις ΗΠΑ, που έδειξε ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας τους από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, τροφοδοτώντας την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι μετοχές της Hon Hai Precision Industry Co., ισχυροποιήθηκαν 1,7% στην Ταϊπέι εν μέσω εικασιών ότι η αμερικανική ζήτηση για τα προϊόντα της θα αυξηθεί. Ανοδο 0,9% σημείωσαν οι μετοχές της Brambles Ltd., στο Σύδνεϋ. Την ίδια άνοδο, ποσοστό 0,9%, σημείωσαν στην Αυστραλία και οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. όπως και της Woodside Petroleum Ltd., μετά την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Ο MSCI Asia Pacific Index – εκτός της Ιαπωνίας – σημείωνε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 471,56 μονάδες στις 9:43 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ, με περίπου δύο μετοχές να κινούνται ανοδικά σε κάθε μία που σημείωνε πτώση. Ο περιφερειακός δείκτης έχει αναρριχηθεί σε ποσοστό 5,1% αυτόν τον μήνα καθώς η Κίνα δεν αύξησε τα επιτόκιά της και τα στοιχεία στις ΗΠΑ για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, το εμπορικό έλλειμμα και την ανεργία, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε 0,2%. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία λόγω αργίας.

Στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index ισχυροποιήθηκε 0,1% καθώς οι αναλυτές έκριναν ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει μετά την σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής της υπηρεσίας ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τρίτο τρίμηνο.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις που έδειξαν ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας από τις προηγούμενες προβλέψεις και τη μείωση των προμηθειών αργού στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Στη Νέα Υόρκη ο Standard and Poor’s 500 Index έκλεισε με άνοδο 0,3% φθάνοντας στις 1.258,84 μονάδες στις 4 μ.μ. ωθώντας τα ετήσια κέρδη του στο 13%. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο για πέμπτη ημέρα μετά την ανακοίνωση ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% το τελευταίο τρίμηνο, περισσότερο από την προηγούμενη κυβερνητική εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5%.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα 90,48 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη με τα συμβόλαια να κάνουν ράλι μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα μειώθηκαν 5,33 εκατ. βαρέλι. Το αργό για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριου του 2008.

Φέτος – έως και χθες – ο MSCI Asia Pacific, εκτός της Ιαπωνίας, σημείωσε άνοδο 13% εν μέσω εικασιών ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών θα αντισταθμίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης, τα μέτρα της Κίνας για περιορισμό των τιμών ακινήτων και την ανησυχία για τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς