ΕΚΤ: Σε παρατεταμένη επιβράδυνση η Ευρωζώνη

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 11:48
UPD:16:10

Σημαντική επιβράδυνση σημειώνει η οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να υποχωρούν, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της, το οποίο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη και οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της διέρχονται μια παρατεταμένη περίοδο σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, ενώ μειώνονται οι εξωτερικές και εσωτερικές πληθωριστικές πιέσεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ.

Όπως σημειώνει, η αβεβαιότητα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ενδέχεται να είναι «πολύ αρνητικός».

Στην έκθεσή της η ΕΚΤ προειδοποιεί κατά των τάσεων προστατευτισμού, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης πραγματοποιούν ισχυρή επάνοδο. Διαπιστώνει, παράλληλα, σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς και υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Αντανακλώντας τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης και διευρυνόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οικονομική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, έχει εξασθενήσει σε σημαντικό βαθμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να εκτιμά συνέχιση, τα επόμενα τρίμηνα, της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη», αναφέρεται στην έκθεση Φεβρουαρίου της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ΔΣ της νομισματικής αρχής, «οι προοπτικές για την οικονομία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας. Συνολικά, οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν, σαφώς, κίνδυνοι για επιβράδυνση».

Η ΕΚΤ αναμένει συρρίκνωση 1,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης φέτος και ανάκαμψη 0,6% το 2010. Οι προηγούμενες προβλέψεις της έκαναν λόγο για αναπτυξιακό ρυθμό 0,3% το 2009 και 1,4% του χρόνου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2009 και στο 1,6% το 2010 – ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 2,2% φέτος και 2% του χρόνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα