ΕΤΕπ: Συνεργασία με ATEbank, Marfin Εγνατία για δάνεια σε ΜμΕ

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 13:04
A- A A+

Συμβάσεις συνεργασίας, ύψους 180 εκατ. ευρώ, για την παροχή χρηματοδοτήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος, υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τις ATEbank και Marfin Εγνατία.

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, τον διοικητή της ΑΤΕbank, κ. Δημήτριο Μηλιάκο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Popular Bank, κ. Ευθύμιο Μπουλούτα.

«Με τις σημερινές υπογραφές, οι χρηματοδοτικές συμβάσεις που υπέγραψε η ΕΤΕπ πρόσφατα στη Ελλάδα ανέρχονται συνολικά σε 680 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι τράπεζες εταίροι της ΕΤΕπ θα συμπληρώσουν τα κεφάλαια αυτά με ίσο ποσό από τους ιδίους πόρους τους, συνολικά θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας 1,3 δισ. ευρώ», επεσήμανε ο κ. Σακελλάρης.

Ειδικότερα, 100 εκατ. ευρώ χορηγούνται στην ΑΤΕbank, με την οποία η ΕΤΕπ συνεργάστηκε συχνά την περίοδο 1979-1986, και 80 εκατ. ευρώ στη Marfin Εγνατία Τράπεζα, με την οποία η ΕΤΕπ συνεργάζεται για πρώτη φορά. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας, των εμπορικών υπηρεσιών και του τουρισμού, καθώς και μικρών έργων υποδομής πραγματοποιούμενων από δημόσιους και/ή ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση που υπεγράφη με τη Marfin Εγνατία περιλαμβάνει επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών μισθώσεων.

«Η νέα αυτή συμφωνία», τόνισε ο κ. Σακελλάρης, «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για υποστήριξη των επενδύσεων των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Πρόκειται για τη δεύτερη χρηματοδότηση που υπογράφει η ΕΤΕπ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέσα στο τελευταίο δίμηνο.

Ο κ. Δημήτριος Μηλιάκος τόνισε, από την πλευρά του, ότι η ATEbank, αν και είχε μικρή συμμετοχή στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πρωταγωνιστώντας στην ενίσχυσή τους με κεφάλαια κίνησης.

Η συνολική χρηματοδότηση της τράπεζας στο πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ και αφορούσε 12 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ήταν πελάτες της ΑΤΕbank. Για φέτος, μαζί με τη χορήγηση ύψους 100 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, στόχος της τράπεζας είναι να στηρίζει επενδυτικές πρωτοβουλίες του μικρομεσαίου επιχειρηματία με τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η σύμβαση που υπεγράφη σηματοδοτεί την έναρξη μίας ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΕπ και της Marfin Εγνατία και αποτελεί πολύ σημαντική χρηματοδοτική ρύθμιση για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανέλθουν σε 4 δισ. ευρώ και διαβεβαίωσε ότι η MPB διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς