Ανεβλήθη εκ νέου και επ'αόριστον η δίκη της Shell

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2009 08:08
A- A A+

Νέα καθυστέρηση ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη στην ιστορική, όπως θεωρείται, δίκη, της κολοσσιαίας πετρελαιοβιομηχανίας Royal Dutch Shell για συνενοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία την δεκαετία του 1990.

Η σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη πριν την δίκη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακυρώθηκε και η δίκη αναβλήθηκε επ' αόριστον.

«Η σύσκεψη για την υπόθεση Wiwa κατά της Shell Oil, Royal Dutch Petroleum ακυρώθηκε. «Η δίκη αναβλήθηκε», ανέφερε ανακοινωθέν που αναρτήθηκε στη θύρα της δικαστικής αίθουσας. Η δίκη είχε αναβληθεί ήδη δυο φορές.

Νιγηριανοί έχουν καταθέσει μήνυση σε βάρος της Shell για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις του Κεν Σάρο-Ουίουα, γνωστού συγγραφέα και διαφωνούντα, και άλλων ηγετών του κινήματος της φυλής των Ογκόνι στο Δέλτα του Νίγηρα, που κατήγγειλαν μόλυνση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εταιρία σε συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε τότε τη χώρα. Η εταιρία κατηγορείται ακόμη για ανάμιξη στη σύλληψη, το βασανισμό και την εξορία του αδελφού του Σάρο-Ουίουα, του Όουενς Ουίουα, και άλλες επιθέσεις εναντίον αντιφρονούντων.

H Shell διαψεύδει τις κατηγορίες.

Οι ενάγοντες εκπροσωπούνται από Aμερικανούς δικηγόρους του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα. Ο Ντέηβιντ Λέρνερ, εκπρόσωπος του Κέντρου, δήλωσε ότι δεν έχει «καμιά πληροφορία για τους λόγους που οδήγησαν στην αναβολή» της δίκης, πάντως διαβεβαίωσε ότι η μήνυση «θα προχωρήσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς