Υπέρ της διατήρησης του short selling, με τους όρους που έχουν τεθεί, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΧΑ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η πρακτική αυτή είναι υπαίτια για την πτώση της αγοράς.
Όπως τόνισε ο Σπύρος Καπράλος, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, υπάρχουν τρόποι να γίνεται αυτό από το εξωτερικό ακόμη και αν στην Ελλάδα είναι απαγορευμένο. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αν θέλει το ΧΑ να είναι ανεπτυγμένη αγορά δεν μπορεί να απαγορεύσει το short selling, το οποίο ήδη λειτουργεί στη συντριπτική πλειονότητα των ανεπτυγμένων αγορών.
Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, η στρατηγική της ΕΧΑΕ θα κινηθεί σε τρεις άξονες: «Αλλάζοντας τη δομή και τη λειτουργία του αποθετηρίου, δεύτερον αναδιαρθρώνοντας τις υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού που παρέχει στους πελάτες του και τρίτον ενισχύοντας και επεκτείνοντας προϊόντα και υπηρεσίες».
Αναφερόμενος στην έξοδο των εταιρειών από το χρηματιστήριο, τόνισε ότι θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κύριες κατηγορίες – και συγκεκριμένα στις θυγατρικές πολυεθνικών, που γίνεται delisted στα πλαίσια της στρατηγικής των ομίλων, και σε εκείνες που τις βγάζουν οι βασικοί μέτοχοι λόγω ελκυστικής αποτίμησης (τιμής).
Ο πρόεδρος του ΧΑ εμφανίστηκε, πάντως, προβληματισμένος από την απώλεια εσόδων της ΕΧΑΕ. Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι από το 2004 έως σήμερα, υπήρξαν 37 διαγραφές εταιρειών λόγω συγχωνεύσεων, 15 διαγραφές λόγω δημοσίων προτάσεων και 43 διαγραφές εταιρειών που στην πλειονότητά τους ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πάνω από 6 μήνες.
Ο κ. Καπράλος χαρακτήρισε, τέλος, ιδιαίτερα ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος στην αγορά του ΧΑ, παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία για τους τελευταίους 3 μήνες λειτουργίας του των μετοχών με τη νέα τιμή κλεισίματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ