ΠΑΣΟΚ: Στη Βουλή η πρόταση νόμου για τα χρέη των νοικοκυριών

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 14:37
EUROKINISSI/ICON PRESS / ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ

A- A A+

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τα χρέη των νοικοκυριών, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και το μέλος του πολιτικού γραφείου του Κινήματος Ντίνος Ρόβλιας.

Όπως επεσήμαναν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση νόμου με θέμα «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών» κατατίθεται στη Βουλή έπειτα από μακρά περίοδο διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο με περισσότερους από 20 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Όπως υπογράμμισαν, από το 2003 έως το 2008 τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και ξεπερνούν σήμερα τα 100 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 190% σε σχέση με το 2003. Την ίδια ώρα, η χώρα μας εμφανίζει για το 2008 τη μεγαλύτερη αύξηση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων σε ποσοστό 6,9% από 6% το 2007.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Κινήματος, με την προταση νόμου που κατατίθεται στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα -μέσα από καθορισμένες διαδικασίες- σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά, εξοφλώντας με ρεαλιστικούς όρους ένα μέρος των χρεών τους, με βάση το εισόδημα τους. Το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης θα προσδιορίζεται από το δικαστήριο και θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και θα τα σταθμίζει με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της περιόδου των 3-5 ετών, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό 10% των συνολικών οφειλών του οφειλέτη. Από εκεί και έπειτα κηρύσσεται η οριστική απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.

Όπως επισημάνθηκε, σκοπός της πρότασης νόμου είναι μεταξύ άλλων να αποκλείσει οποιαδήποτε δυνατότητα ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης στη μελλοντική περιουσία του καταναλωτή για παλαιότερες της ρύθμισης χρεών οφειλές. Επίσης η κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά την διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη προστατεύεται.

Επιπρόσθετα, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Οκτώβριο το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει και νέα πρωτοβουλία με κατάθεση νέου σχεδίου νόμου στη Βουλή σχετικά με τον Τειρεσία ΑΕ και τους ολοένα και περισσότερους -όπως είπε- εγκλωβισμένους πολίτες στα αρχεία του με εξαιρετικά εξοντωτικούς όρους.

Προτεινόμενα για εσάς