Γαλλία: Δεν αφήνουν την σαμπάνια να «ξεφουσκώσει»

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 16:27
REUTERS/VINCENT KASSLER

A- A A+

Να μαζέψουν 32% λιγότερα σταφύλια αποφάσισαν φέτος οι αμπελουργοί της ομώνυμης γαλλικής περιοχής –αφήνοντας τα υπόλοιπα να σαπίσουν στο έδαφος– προκειμένου να μην επιτρέψουν την τιμή του αφρώδους ποτού να «ξεφουσκώσει».

Το αποτέλεσμα της μειωμένης συγκομιδής σταφυλιών και άλλων περικοπών υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε πτώση 44% του συνολικού αριθμού φιαλών που θα παραχθούν το τρέχον έτος.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του τεράστιου αντίκτυπου που έχει η υποχώρηση της ζήτησης στον κλάδο των αγαθών πολυτελείας εν μέσω της διεθνούς ύφεσης.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις σαμπάνιας φέτος αναμένεται να κάνουν «βουτιά» στα 260 εκατ. φιάλες έναντι των πωλήσεων-ρεκόρ 339 εκατ. φιαλών το 2007. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, η HLMH Moet Hennessy Louis Vuitton –ο μεγαλύτερος παραγωγός σαμπάνιας παγκοσμίως– άσκησε πιέσεις στους υπόλοιπους παραγωγούς του κλάδου για την παραγωγή μικρότερων όγκων.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να επεκτείνει την καλλιεργήσιμη περιοχή της Champagne –καθώς έχει κατοχυρωθεί ονομασία προέλευσης–, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κατά κύριο λόγο.

Πηγή: The Wall Street Journal

Προτεινόμενα για εσάς