ΟΠΕΚ: Δεν αναμένεται μείωση της παραγωγής το 2010

Συνέντευξη του υπ. Πετρελαίου της Σ. Αραβίας στο Reuters
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009 14:31
REUTERS /SUSAN BAAGHIL

A- A A+

Στην εκτίμηση ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή του την επόμενη χρονιά, βάσει των πλέον πρόσφατων προβλέψεων για την προσφορά και τη ζήτηση, προέβη ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Reuters, ο Αλί αλ-Ναΐμι ανέφερε ότι η ζήτηση για το σαουδαραβικό αργό αυξάνεται – γεγονός που υποδηλώνει ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση.

«Βάσει των τρεχουσών εκτιμήσεων (για τη ζήτηση και την προσφορά), δεν υπάρχει ανάγκη» μείωσης της παραγωγής, δήλωσε ο Ναΐμι, σημειώνοντας πάντως ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα ενεργή και τίποτα δεν αποκλείεται.

«Η παγκόσμια οικονομία δείχνει να ανακάμπτει. Ελπίζω ότι θα ανακάμψει γρήγορα και γι’ αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση. Αν η ζήτηση αυξηθεί, φυσικά και η προσφορά θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία», πρόσθεσε.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σήμερα πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, με πολλούς παρατηρητές να υποστηρίζουν πως το καρτέλ θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή του την επόμενη χρονιά προκειμένου να υπάρξει ισορροπία στην αγορά.

Ο ΟΠΕΚ δεσμεύτηκε πέρυσι να μειώσει την παραγωγή κατά 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη των τιμών στα 70 δολάρια από 32,40 δολάρια το βαρέλι που είχαν υποχωρήσει το Δεκέμβριο.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, νωρίτερα αυτό το μήνα, συμφώνησε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή.

Προτεινόμενα για εσάς