Ανατίμηση ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).
Ειδικότερα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορείου των χωρών της ζώνης του Ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 1,25%, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης τόσο των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνη Ευρώ) νομισμάτων (-1,45%) όσο και των λοιπών νομισμάτων (1,09%).
Εξάλλου με συντελεστές στάθμισης τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του Ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 1,24%, ενώ ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων και ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων υποχώρησαν κατά -1,51% και -0,94%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2008, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του
Ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε -2,11% για το σύνολο των νομισμάτων, σε +0,65% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα και σε -4,35% για τα λοιπά νομίσματα.
Εξάλλου, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το εννεάμηνο του 2009 έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2008, ανήλθαν σε +0,42% για το σύνολο των νομισμάτων, σε -11,88% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα και σε +10,39% για τα λοιπά νομίσματα.
Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Σεπτέμβριος 2009-Σεπτέμβριο 2009, ήταν -3,88%, -9,71% και +0,85%, για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα αντιστοίχως.
Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του Ευρώ με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας, προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού του.
ΠΗΓΗ: ΚΕΕΜ-ΠΣΕ