Προς τα πάνω αναθεώρησε τη ζήτηση για πετρέλαιο ο ΟΠΕΚ

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009 20:13
UPD:22:05
A- A A+

Προς τα πάνω αναθεώρησε σήμερα την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ο ΟΠΕΚ, σημειώνοντας ότι «η παγκόσμια οικονομία μοιάζει τώρα να εισέρχεται σε μια καινούργια φάση, μετακινούμενη από μια περίοδο ελέγχου της κρίσης σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης».

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση το 2009, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στα 84,24 εκατομμύρια βαρέλια.

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα - στα 84,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα - την εκτίμησή του για τη ζήτηση το 2010.

Εκτίμησε δε πως η χρήση πετρελαίου στη μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του πλανήτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάμπτει από μια απότομη πτώση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, κινητήριοι μοχλοί της αύξησης της ζήτησης το 2010 θα είναι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Λατινική Αμερική.

Εξέφρασε, ωστόσο, παράλληλα την επιφυλακτικότητά του. «Δεδομένων των αδύναμων θεμελιωδών δεδομένων στην αγορά πετρελαίου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στα υψηλά επίπεδα των παγκόσμιων διαθέσιμων, εμπορικών αποθεμάτων και την ευρεία πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ, υπάρχει ανάγκη για συνεχή στενή παρακολούθηση τόσο των οικονομικών συνθηκών όσο και των εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου», σημειώνεται στην έκθεση του μηνός Οκτωβρίου του διεθνούς οργανισμού.

Προτεινόμενα για εσάς