Γερμανία: Ο Μ. Βασιλειάδης πρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου IG BCE

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 15:12
IG BCE /IG BCE

A- A A+

Ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης εξελέγη πρόεδρος του ισχυρού συνδικάτου των εργαζομένων στη μεταλλευτική, τη χημική και την ενεργειακή βιομηχανία της Γερμανίας (IG BCE - Bergbau, Chemie und Energie), ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γερμανίας.

Μάλιστα, ψηφίστηκε με ποσοστό 97% (334 σε σύνολο 349 ψήφων).

Ο κ. Βασιλειάδης είναι 45 ετών, γιος Έλληνα μετανάστη, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη.

«Συνδικαλιστής απαλλαγμένος από ιδεολογία» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, που σκιαγραφεί το πορτρέτο του Μιχάλη Βασιλειάδη. Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές προσδοκίες από το Βασιλειάδη, καθώς πρέπει να καταφέρει να φέρει νέα μέλη στο συνδικάτο, τα οποία από 1 εκατομμύριο το 1997 έχουν συρρικνωθεί στις 690.000. Καλείται επίσης να πείσει κυρίως νέους εργαζομένους, γυναίκες και καλά ειδικευμένους εργαζομένους, να ενταχθούν στο συνδικάτο, ενώ αναμένεται από αυτόν να εκπροσωπήσει καλύτερα τις νέες «ομάδες-στόχους». Όχι μόνο επειδή είναι νέος για τον κλάδο, αλλά επειδή εκπροσωπεί έναν νέο τύπο συνδικαλιστή.

Ο Μιχάλης Βασιλειάδης πάντως προέρχεται από τον παραδοσιακό χώρο των συνδικάτων. Μεγάλωσε στο Ντόρμαγκεν από μητέρα Γερμανίδα και πατέρα Έλληνα εργάτη, που δούλευε με βάρδιες στην εταιρία Βayer, και εκπαιδεύτηκε στην ίδια εταιρία, μετά την απόκτηση του απολυτηρίου από σχολείο μέσης εκπαίδευσης, ως βοηθός χημικού εργαστηρίου. Μετά από μόλις τρία χρόνια εργασιακής απασχόλησης ξεκίνησε την καριέρα του ως γραμματέας του συνδικάτου IG BCE στο Λεβερκούζεν.

Μετά την εκλογή του έθεσε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην περίοδο της κρίσης και επιδιώκει να υπερασπιστεί τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως το δικαίωμα συναπόφασης. Επιδιώκει να συνεργαστεί όμως χωρίς επιφυλάξεις με μια κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων CDU/CSU και FDP.

Προτεινόμενα για εσάς