ΗΠΑ - Ε.Ε.: Αλλαγή κλίματος

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009 00:01
A- A A+

Αντιστράφηκε χθες το κλίμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τις μετοχές να παίρνουν μια ανάσα από το ράλι της Δευτέρας. Στη Wall Street τα απογοητευτικά στοιχεία για την κατασκευαστική δραστηριότητα στον οικιστικό τομέα των ΗΠΑ επισκίασαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από Apple και Caterpillar.

Η ανάκαμψη του δολαρίου από τα αρχικά χαμηλά 14 μηνών έναντι του ευρώ αποδυνάμωσε επίσης τον κλάδο εμπορευμάτων, ο οποίος στηρίχθηκε αρχικά από την άνοδο της τιμής αργού πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ενδοσυνεδριακά, ενώ οι επενδυτές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και από τα αποτελέσματα της DuPont και της Coca-Cola.

Στην Ευρώπη οι μετοχές υποχώρησαν τελικά από τα αρχικά υψηλά έτους για να κλείσουν με απώλειες, υπό την πίεση των ασθενέστερων του αναμενομένου στοιχείων για την αγορά στέγης των ΗΠΑ, αλλά και της μεγάλης πτώσης της μετοχής της Barclays στην είδηση της πώλησης μεριδίου της από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,5% στις 1.021,29 μονάδες, αφού αρχικά είχε φθάσει τις 1.031, υψηλά 12μήνου για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση.

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο χρηματοοικονομικός τομέας, με τη μετοχή της Barclays να υποχωρεί 5% από τη στιγμή που το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ πώλησε μερίδιο αξίας 2,1 δισ. δολαρίων που κατείχε στη βρετανική τράπεζα.

Προτεινόμενα για εσάς