ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Τον Οκτώβριο
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 11:03
UPD:11:05
A- A A+

Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 71,7 μονάδες από 63,8 μονάδες που ήταν το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοσή του από τον Οκτώβριο του 2008.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα προέρχεται από όλους τους τομείς και αγγίζει τόσο την πλευρά της προσφοράς (επιχειρήσεις), όσο και την πλευρά της ζήτησης (καταναλωτές). Καθοριστική θεωρείται και η τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

«Η άνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια του θετικού κλίματος που δημιουργήθηκε στην προεκλογική περίοδο, ωστόσο ενσωματώνει πλέον και αυξημένες προσδοκίες που δημιουργεί μια νέα κυβέρνηση, φαινόμενο που καταγράφεται σε συστηματικό τρόπο από το 1985 στις έρευνες αυτές», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.

Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η άνοδος των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στη Βιομηχανία, τις Κατασκευές και τις Υπηρεσίες καταγράφεται λιγότερη απαισιοδοξία, κυρίως όμως για την εξέλιξη της δραστηριότητας στο επόμενο διάστημα.

Προτεινόμενα για εσάς