Χ. Αλμούνια: Ετοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα για σταθεροποίηση-μεταρρυθμίσεις

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2009 20:48
A- A A+

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης».

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Fitch.

Σε αυτή σημειώνει ακόμη πως «η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης». Χαρακτηρίζει την κατάσταση δύσκολη, επισημαίνοντας πως «μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ».

Αφού αναφέρει πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις» προσθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της, επαναλαμβάνοντας πως «το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα».

Προτεινόμενα για εσάς