Διάλογος για το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 14:28

A- A A+

Την έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ανάθεσης μελετών, καθώς και του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 29 Ιανουαρίου 2010, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των κυβερνητικών θέσεων που θα δοθούν στη δημοσιότητα για διαβούλευση.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην ανάθεση συμβάσεων μελετών και παροχής υπηρεσιών, με την τετραετή εφαρμογή του Ν3316/2005, εντοπίστηκαν, καταγράφηκαν και διατυπώθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες. Για το λόγο αυτό προωθείται η αναμόρφωση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, όπου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως διευκρινίζεται, οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε τρεις βασικούς άξονες, επί των οποίων και ζητείται η άποψη των φορέων:

· Τη βελτίωση της ποιότητας των μελετών και των παρεχόμενων υπηρεσιών

· Τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στις αναθέσεις, και

· Τη μείωση του χρόνου και του κόστους της διαδικασίας ανάθεσης και εκπόνησης μελετών.

Όσον αφορά στο σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως η αντικειμενική αξιολόγηση και συνεκτίμηση όλων των στοιχείων και των μεγεθών, αποκαλύπτει ότι ο τομέας αυτός διέρχεται βαθιά και συνεχώς εντεινόμενη κρίση.

Όπως επισημαίνεται, με το Ν3263/28-09-2004 για το μειοδοτικό σύστημα ανάθεσης των δημοσίων έργων, δρομολογήθηκαν δυσμενείς εξελίξεις, όπως μεγάλες εκπτώσεις και πρόσθετες στρεβλώσεις και προβληματικές διαχειριστικές πρακτικές.

Η διαδικασία διαβούλευσης που ξεκινά το υπουργείο, υιοθετεί τους ακόλουθους βασικούς άξονες:

· Διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων έργων

· Σύντμηση του χρόνου και του κόστους του παραγόμενου έργου χωρίς υπερβάσεις και αποκλίσεις από το φυσικό αντικείμενο των παραγόμενων έργων

· Διαφάνεια και αξιοκρατία στις αναθέσεις, με την ανάρτηση στο διαδίκτυο πλήρους εικόνας για την πορεία του έργου

· Προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της βιώσιμης Πράσινης Ανάπτυξης και

· Βέλτιστο συνδυασμό των δαπανών στη διάρκεια ζωής του έργου και της ποιότητας ώστε να επιτευχθούν οι απαιτήσεις του χρήστη.

Προτεινόμενα για εσάς