Νέες διαβεβαιώσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Συνέντευξη στους Financial Times
Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2009 16:38
UPD:19:52
A- A A+

Αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας δήλωσε σήμερα στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, επισήμανε, είναι να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό σχέδιο μείωσης του ελλείμματος είναι «πολύ πιο επιθετικό από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας».

Ο υπουργός συμπλήρωσε, επίσης, ότι τα μέτρα για πάγωμα των μισθών του δημοσίου, τα μέτρα στο ασφαλιστικό και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο το πρωθυπουργό της χώρας, καθώς «η κυβέρνηση μιλά με μια φωνή, τη φωνή του πρωθυπουργού».

Οι Financial Times, ωστόσο, παρατηρούν ότι οι αγορές δεν έχουν πεισθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιόπιστο σχέδιο ή στρατηγική για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος κάτω του 3% από 12,7% του ΑΕΠ, καθώς παρόμοια μέτρα έχουν εξαγγελθεί ξανά στο παρελθόν χωρίς, όμως, αντίκρισμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δεν έχουν πείσει ακόμη τις χρηματοοικονομικές αγορές ή τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δήλωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα κληθεί το Μάρτιο να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και ως τότε θα πρέπει να τους έχει πείσει ότι τα σχέδιά της έχουν δρομολογηθεί και έχουν μεγάλες πιθανότητες να επιτύχουν.

«Ή θα αποτύχουμε ή θα πετύχουμε», δήλωσε ο υπουργός στη βρετανική εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν στηρίζεται στην έμμεση υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων σε περίπτωση κινδύνου χρεοκοπίας.

Χθες, κατά τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από άλλο οίκο αξιολόγησης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι τραπεζίτες θα δεχθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ειδικά αυτά που αφορούν στα μπόνους απάντησε πως «δεν τίθεται θέμα εάν τα αποδέχονται ή όχι».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας της Αγγλίας Α. Ντάρλινγκ, ενώ το απόγευμα θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.

Προτεινόμενα για εσάς