«Απίθανο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας»

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 17:31
A- A A+

Απίθανο εκτιμά πως είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, ο κ. Ορφανίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανή χρεοκοπία κράτους μέλους της ευρωζώνης απάντησε: «δεν αναμένω τέτοια εξέλιξη καθώς είμαι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες».

Επεσήμανε δε ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αθέτησης του χρέους από μια πολιτεία των ΗΠΑ παρά από ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης. «Το θεωρώ απίθανο να χρεοκοπήσει μέλος της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε ακόμη στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Σε ερώτηση εάν η ΕΚΤ ή άλλοι πολιτικοί της ευρωζώνης θα πρέπει να προσφέρουν εγγυήσεις, απάντησε ότι «έχουμε κανόνες και πρέπει να συμβαδίζουμε με αυτούς τους κανόνες. Αναμένω πλήρως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις για να διορθώσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, οι κανόνες δεν απαιτούν δράση από άλλες χώρες, ωστόσο την ίδια ώρα «αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μας επηρεάζει».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου αναφέρθηκε και στην πορεία του πληθωρισμού επισημαίνοντας το στόχο της ΕΚΤ για διατήρηση των τιμών μεσοπρόθεσμα πλησίον του 2%, τονίζοντας ότι έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την αδυναμία του τραπεζικού κλάδου στην ευρωζώνη, ανέφερε ότι παρά τις βελτιώσεις που έχουμε δει «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την ευαισθησία του τραπεζικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι «δυστυχώς η οικονομία διανύει μεγαλύτερες δυσκολίες από ότι ένα χρόνο πριν».

«Ωστόσο», τόνισε, «παρά την πρόσφατη επιδείνωση, έχουμε 'αντέξει' τη διεθνή οικονομική κρίση σχετικά καλά από ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη σαν σύνολο». «Φαίνεται ότι οι πιο αρνητικές επιπτώσεις ήρθαν με χρονική υστέρηση», λόγω της εξάρτησης στην εξωγενή ζήτηση, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς