Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 12:03
A- A A+

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον όγκο των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω των εορτών. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων είναι ο κλάδος των εμπορευμάτων, ο οποίος αντισταθμίζει τα κέρδη των τραπεζικών τίτλων.

«Ο όγκος είναι πολύ περιορισμένος. Η δουλειά για τη χρονιά έχει γίνει και, αν δεν έχουμε καμία απρόσμενη ανακοίνωση, η αγορά δεν θα κινηθεί έντονα προς καμία κατεύθυνση μέχρι να μπει η νέα χρονιά», παρατηρεί αναλυτής της BGC Partners.

Ενδεικτικό της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας είναι το γεγονός ότι ο όγκος διαμορφώνεται σήμερα στο 5% περίπου του ημερήσιου μέσου όρου των 90 τελευταίων ημερών.

Στις 11:14 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 0,2% στις 1.045,25 μονάδες.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ενεργειακές εταιρείες, με τις μετοχές των BG Group, Dana Petroleum, Royal Dutch Shell και Total να υποχωρούν μεταξύ 0,2% και 1,2%. Απώλειες 0,3-1,2% καταγράφουν και οι τίτλοι των Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto και Xstrata.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των HSBC, UniCredit και Societe Generale ενισχύονται από 0,5% έως 0,7%.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,1%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 0,3% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 0,1%.

Προτεινόμενα για εσάς