Μεγαλώνει το ντόμινο

Πάνω από 4% οι απώλειες των ευρωπαϊκών blue chips
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 00:01
A- A A+

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ τριετίας υποχώρησαν τα βαρόμετρα των ευρωπαϊκών blue chips, καταγράφοντας απώλειες πάνω από 4% σε ένα ντόμινο χωρίς τέλος, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές. Στη Wall Street οι μετοχές ανέκτησαν μέρος αρχικών απωλειών μετά το αρχικό sell off, με τον Dow να χάνει ενδοσυνεδριακά μέχρι και 2%.

Η απροσδόκητη κίνηση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,25%, το προεξοφλητικό επιτόκιο και η αιφνιδιαστική εξαγορά της Bear Stearns από την JP Morgan για μια «χούφτα δολάρια» έστειλαν νέες δονήσεις στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος ηγήθηκε των ρευστοποιήσεων, καθώς, εκτός των άλλων, ανησυχία προκάλεσε στους κύκλους της αγοράς το ξεπούλημα της Bear Stearns, της οποίας η μετοχή έχανε χθες 88%. Απώλειες σημείωσαν επίσης οι μετοχές της UBS, υποχωρώντας στο χαμηλότερο εννέα ετών.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι Deutsche Bank και BNP Paribas, οι μεγαλύτερες τράπεζες σε Γερμανία και η Γαλλία. Τη μεγαλύτερη «βουτιά» από το 1989 κατέγραψαν και οι μετοχές της Siemens μετά την αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη της.

Απώλειες σημείωσε και η Alitalia μετά τη συμφωνία για εξαγορά της από την Air France-KLM Group για λιγότερο από το ένα πέμπτο της χρηματιστηριακής αξίας της. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 3,86%, στις 5. 414,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40, με απώλειες 3,51%, έκλεισε στις 4.431,04 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 4,18%, στις 6.182,60 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 21 Ιανουαρίου. Η Citigroup έχασε 5,7%, η Morgan Stanley 9% και η Goldman Sachs 7,80%. Η μόνη που διασώζεται είναι η μετοχή της JP Morgan.

Η μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου από τη Φέντεραλ Ριζέρβ θεωρείται «προάγγελος» μιας νέας μείωσης στο βασικό επιτόκιο του δολαρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,71%, στις 11.787,51 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς