Νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών

Θετική η εικόνα για το 2008
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008 13:57
EUROKINISSI

A- A A+

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, δρομολογεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Τις εν λόγω πρωτοβουλίες παρουσίασε σήμερα σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, ¶ρης Σπηλιωτόπουλος.

NΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, μετά τη νομοθετική επίλυση του προβλήματος της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχείων με παραβάσεις, προωθείται σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ταξιδιωτικών γραφείων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών γραφείων προς τρεις κατευθύνσεις:

α) την τροποποίηση της βασικής -περί τουριστικών γραφείων- νομοθεσίας. Π.χ. υψηλότερα προσόντα για την άσκηση επαγγέλματος, ακριβής καθορισμός και κλιμάκωση των κυρώσεων σε περίπτωση εκτροπής από τις διατάξεις του νόμου, ειδική αντιμετώπιση για τα υποκαταστήματα, κλπ.

β) την επακόλουθη προσαρμογή του Π.Δ. 339/1996 περί οργανωμένων ταξιδίων, και

γ) τη δημιουργία ενός οργανισμού (Συνεγγυητικό Κεφάλαιο) που θα καλύπτει υποχρεώσεις των τουριστικών γραφείων που έχουν καταστεί με οποιονδήποτε τρόπο αφερέγγυα.

Δημιουργία φορέα για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Σχετικά με το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα, με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, o οποίος θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια και θα έχει σκοπό τον επαναπατρισμό των τουριστών, αλλά και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές για τα ταξίδια που δεν πραγματοποιούνται.

Πισίνες

Με το ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο θα αναρτηθεί την επόμενη Πέμπτη στο site του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για διαβούλευση, ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες που αφορούν τη λειτουργική τακτοποίηση των υπαρχουσών κολυμβητικών δεξαμενών, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών, καθώς και την εικόνα που η ύπαρξή τους προσδίδει στα κύρια και μη κύρια καταλύματα.

Boutique hotels

Με βάση τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής για την επεξεργασία των χαρακτηριστικών και των προδιαγραφών των Ξενοδοχείων Boutique, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία δίνεται ο ακριβής ορισμός των Ξενοδοχείων Boutique. Με αυτό τον τρόπο, αυτή η κατηγορία καταλυμάτων μπαίνει στο ΕΠΑΝ ΙΙ. Πρόκειται για την αναβάθμιση μικρών -μέχρι 50 δωμάτια- παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων με υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προσωπικής εξυπηρέτησης και άριστων υποδομών και ευκολιών στα δωμάτια.

- Σύστημα Πιστοποίησης για τα Boutique ξενοδοχεία

Εισάγεται το νέο σήμα του ΕΟΤ για τα boutique ξενοδοχεία. Αυτό το σήμα θα δημιουργήσει το brand name το οποίο θα πιστοποιεί την ύπαρξη των ποιοτικών και αισθητικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών που πρέπει να έχει ένα ξενοδοχείο αυτής της κατηγορίας. Ήδη σε πιλοτική βάση, έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση 50 ξενοδοχείων ενώ ο υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν boutique ξενοδοχεία.

Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων

Πρόκειται για μια διαχειριστική αρχή για το ΕΠΑΝ μέσα στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Στην Ειδική Υπηρεσία θα λειτουργούν:

· Μονάδα προγραμματισμού και αξιολόγησης.

· Μονάδα διαχείρισης και επαληθεύσεων.

· Μονάδα υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων.

· Μονάδα οργάνωσης και υποστήριξης.

Η Ειδική Υπηρεσία θα διαχειριστεί το σύνολο των προγραμμάτων που εντάσσονται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και αφορούν στον τουρισμό.

Camping

Mε Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες κατάταξης των κάμπινγκ σε κατηγορίες Αστέρων, καθώς και οι τεχνικές και λειτουργικές τους προδιαγραφές, έτσι ώστε να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπηλιωτόουλος, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία, το ζήτημα των προδιαγραφών λειτουργίας των camping και για πρώτη φορά έχουμε ένα σχήμα κατάταξης αντίστοιχο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών προορισμών.

Θεματικά πάρκα

Ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος (ν. 3299/2004) είναι ο πρώτος που προβλέπει τη χρηματοδότηση θεματικών πάρκων. Όπως επισημάνθηκε, για πρώτη φορά, με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ καθορίζονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές των θεματικών πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου.

«Ο τρόπος που ορίζουμε τα θεματικά πάρκα είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικού θεματολογίου επιχειρήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Mαρίνες

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προχωρά στη χωροθέτηση τουριστικών λιμένων και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του προχωρά ΚΑΙ σε προκηρύξεις πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς διαχείρισής τους.

Τέλος, έχουν προγραμματιστεί έργα που αφορούν στην αισθητική, αλλά και λειτουργική αναβάθμιση δύο περιοχών - κλειδιά για την Αττική: Στην Ακτή Βουλιαγμένης τα έργα αφορούν την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αγορά νέου εξοπλισμού (ομπρέλες, ξαπλώστρες) και σημαντικές παρεμβάσεις στην αναβάθμιση της εικόνας της πλαζ, συνολικού εκτιμώμενου κόστους άνω των 600.000€. Στη Μαρίνα Αλίμου εκτελούνται ήδη έργα που αφορούν στην ηλεκτροδότηση και το φωτισμό των προβλητών, μελέτη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των χώρων στάθμευσης, ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και έργα για την αναβάθμιση της εικόνας της Μαρίνας συνολικού εκτιμώμενου κόστους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία του Τουρισμού το τρέχον έτος, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι από την αγορά της Γερμανίας αναμένεται σταθερή αύξηση της τάξης του 5%. Μάλιστα,όπως σημείωσε, στο κομμάτι sea & sun η Ελλάδα έρχεται τρίτη σε προτιμήσεις μετά την Ισπανία και την Τουρκία. Ανοδο 2%-3% αναμένεται για τον αριθμό των τουριστών από την Αυστρία, ενώ όπως επιμάνθηκε, και στη Βρετανία, παρά την ενίσχυση του ευρώ έναντι της λίρας, η Ελλάδα έχει δυνατό «φίνις»., καταγράφοντας μάλιστα αύξηση στον τομέα των κρουαζιέρων. Αύξηση 8%, ήτοι πάνω από 900.000 επισκέπτες αναμένουμε και από τη Γαλλία, ενώ ειδικά από τη Ρωσία αναμένεται αύξηση πάνω από 60%. Οι αγορές της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, σημειώνουν επίσης άνοδο 8 με 10%.

Προτεινόμενα για εσάς