«Βουτιά» 3% στις τιμές πετρελαίου

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 09:55
A- A A+

Πτώση καταγράφουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13,5 ετών, υπό το βάρος των ανησυχιών για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας και, κατά συνέπεια, εξασθένηση της ζήτησης πετρελαίου.

Τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία και οι προειδοποιήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι οι δύσκολες μέρες δεν έχουν περάσει, οδήγησαν τη Wall Street και τον Nikkei στο Τόκιο στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από το κραχ του ’87, υποσκιάζοντας ουσιαστικά τις διεθνείς προσπάθειες για αντιμετώπιση της κρίσης.

Στις 9.15’ ώρα Ελλάδος, η τιμή του αμερικανικού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 2,44 δολάρια, ή 3,3%, στα 72,10 δολάρια το βαρέλι. Το προθεσμιακό συμβόλαιο έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφώθηκε στα 68,49 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 2,31 δολάρια.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού βρίσκεται αυτή τη στιγμή 50% χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ του Ιουλίου, όταν είχε ξεπεράσει τα 147 δολάρια το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς