Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Τα νέα τιμολόγια ρεύματος εκ πρώτης όψεως προκαλούν... ηλεκτροπληξία, αφού είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με αυτά του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα εξωθηθεί στην παροχή πολύ πιο γενναιόδωρων επιδοτήσεων σε σχέση με το ποσό-ρεκόρ του 1,136 δισ. ευρώ του Αυγούστου.
Επιδοτήσεις που όχι μόνο υπολογίζεται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά θα ενσωματώνουν και πολύ μεγαλύτερη συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η «δύναμη πυρός» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, παρότι αυξημένη εξαιτίας της εφαρμογής των πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά και της ανάκτησης των «υπερεσόδων» όλων των τεχνολογιών στην πηγή, δεν αρκεί για να καλύψει τέτοια ποσά.
Το «στίγμα» του νέου τοπίου -με την ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας να κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά- δίνει η νέα βασική χρέωση της ΔΕΗ, του κυρίαρχου «παίκτη» στην αγορά προμήθειας, που διαμορφώνεται στο 0,788 ευρώ/κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης (πάνω από το όριο αυτό αυξάνεται στο 0,8 ευρώ/κιλοβατώρα), αυξημένη κατά 62% σε σχέση με τη χρέωση του Αυγούστου που κυμαινόταν στο 0,486 ευρώ/κιλοβατώρα και ήταν η χαμηλότερη της αγοράς. Πάνω από την «κόκκινη γραμμή» του 0,7 ευρώ/κιλοβατώρα κινούνται και οι χρεώσεις των περισσότερων ιδιωτών παρόχων, οι οποίες πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις «προσγειώνονται» σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα μέσα από την παροχή εκπτώσεων συνέπειας, οι οποίες αναδεικνύονται σε εργαλείο εμπορικής πολιτικής για την προσέλκυση καλών πελατών, σε μια αγορά που θυμίζει ναρκοπέδιο, με διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών στο 1 δισ. ευρώ και αναζωπύρωση των φαινομένων ενεργειακού τουρισμού και στρατηγικών κακοπληρωτών.
Προκειμένου να αμβλυνθεί το «ηλεκτροσόκ» από τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών, εναγωνίως αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ύψος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος του επόμενου μήνα, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα γίνουν προς τα μέσα της εβδομάδας. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η επιδότηση θα είναι κοντά στο 0,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,337 ευρώ που ήταν τον Αύγουστο) ώστε να διαμορφωθούν τελικά οι χρεώσεις για τα νοικοκυριά λίγο κάτω από τα 0,2 ευρώ/κιλοβατώρα.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στο συνολικό κονδύλι θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με αυτή του Αυγούστου (300 εκατ. ευρώ), κάτι που αναδεικνύει πόσο σκληρά δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των εμπλεκομένων της αγοράς από το ξέφρενο ράλι των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου (και εσχάτως και των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων…) που βρίσκονται στη «ρίζα» του προβλήματος.
«Όσο οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν διασυνδεδεμένες, τόσο θα διαιωνίζεται το αδιέξοδο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς», παρατηρούν παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στη «Ν». Ρεκόρ χονδρεμπορικής τιμής στο φυσικό αέριο Στο πλαίσιο αυτό, το άλμα των χρεώσεων δεν θα πρέπει να προξενεί έκπληξη, με φόντο το άλμα του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF στα επίπεδα των 260 ευρώ/ ΜWh που προδιαγράφουν νέο ιστορικό υψηλό για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για τον Σεπτέμβριο -που αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση των νέων τιμολογίων- στην Ελλάδα και αλλού, με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο γεγονός ότι η Προημερήσια Αγορά θα κινηθεί τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα των 500-550 ευρώ/μεγαβατώρα ή ακόμα υψηλότερα.
Μια πρόγευση του τι έρχεται, άλλωστε, φαίνεται να δίνει το νέο ιστορικό ρεκόρ που καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή «έσπασε» για πρώτη φορά το φράγμα των 500 ευρώ/MWh και διαμορφώνεται στα 539,42 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση 42%, συγκλίνοντας με τα επίπεδα τιμών των περισσότερων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης.