Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έσβησε τις φετινές απώλειες και έκανε επανεκκίνηση, καθώς ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκεί που ήταν στη λήξη του 2021.
Η ανοδική πορεία της αγοράς που καταγράφεται από τις 12 Ιουλίου έχει προσφέρει κέρδη της τάξεως του 30% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά το +15%, διασπά διαδοχικές αντιστάσεις και βρίσκεται τώρα στις 897,63 μονάδες, με στόχο τις 900 μονάδες, που είχε διασπάσει τελευταία φορά στις 4 Μαΐου 2022. Οι τράπεζες στο φετινό εξάμηνο ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα και τα καλύτερα των τελευταίων ετών, κορυφαίες εταιρείες-οδηγοί της αγοράς επίσης έχουν πολύ στιβαρά μεγέθη, στην αγορά υπάρχει πολύ έντονη επιχειρηματική κινητικότητα και ανακοινώσεις συμφωνιών σχεδόν σε ημερήσια διάταξη, ενώ και διεθνώς το κλίμα είναι πολύ βελτιωμένο από τα μέσα Ιουλίου και εντεύθεν.
Μολονότι λοιπόν η αγορά παραμένει ρηχή, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η ρηχότητα ήταν και η αιτία της πολύ «εύκολης» πτώσης πρόσφατα, άρα τα ίδια χαρακτηριστικά είναι αυτά που της επιτρέπουν να πετύχει μερική αποκατάσταση σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη θετική εξέλιξη, είτε στην οικονομία είτε στις επιχειρήσεις. Υπάρχουν εξελίξεις λοιπόν που δύνανται να λειτουργήσουν θετικά προς την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο χρηματιστήριο, δεδομένου ότι πληθώρα κλάδων της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε εγρήγορση.
Προϋπόθεση βεβαίως για την όποια περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι να μη χαλάσει εκ νέου δραματικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και να μην υπάρξει κάποια περαιτέρω και εκτός… προγράμματος κλιμάκωση της κρίσης στην κυβέρνηση και ευρύτερα στην πολιτική σκηνή, είτε με αφορμή τις σοβαρές αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων είτε με κάτι άλλο.
Προσδοκία αναβάθμισης
Η μεγάλη προσδοκία των επενδυτών είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναβαθμιστεί στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων αγορών» από τις «αναδυόμενες αγορές» το 2023. Πιθανότατα αυτό θα συμβεί μετά την ανάληψη της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα χρειάζεται την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μεταξύ των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS για να συμμετέχει στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, καθώς και σε όποιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και το τρέχον -το APP-, στο οποίο δεν συμμετέχει, αναμένεται να λήξει το γ’ τρίμηνο, καθώς η ΕΚΤ ομαλοποιεί την πολιτική της και ξεκινάει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Οι θετικοί καταλύτες για την επερχόμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου είναι η αύξηση του μέσου όγκου συναλλαγών, η εισαγωγή νέων εταιρειών στην αγορά (IPOs) και οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου μέσω εκδόσεων κοινών μετοχών (SCIs). Αυτές οι εξελίξεις, όπως αναφέρεται, θα αντανακλούν την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.
H υποβάθμιση του 2013
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Χ.Α. είχε υποβαθμιστεί στις αναδυόμενες αγορές το 2013 από τον MSCI και το 2016 από τον FTSE. Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μοναδική αγορά μετοχών της Ευρωζώνης που παραμένει υποβαθμισμένη από το 2013. Η πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 91% από το 2007 έως το 2013 ήταν η αφορμή για την υποβάθμιση από τον MSCI την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013. Ο κύριος λόγος ήταν άλλος: το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πληρούσε πλέον τα κριτήρια σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτικές διευκολύνσεις τίτλων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και την ασφαλή μεταβιβασιμότητα των τίτλων, και όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση του όγκου των συναλλαγών, εμπόδιζαν πλέον την Ελλάδα να έχει μια πλήρως λειτουργική αγορά.