«Καμπανάκι» για τα κρυπτονομίσματα

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 07:00
UPD:08:08
EPA/SEDAT SUNA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έκρουσε η ΕΚΤ εξαιτίας των ολοένα και μεγαλύτερων δεσμών των κρυπτονομισμάτων με τράπεζες και διαχειριστές ενεργητικού, στην τελευταία σοβαρή ένδειξη της μέριμνας για θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου στη συγκεκριμένη αγορά. «Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές έχουν καταφέρει να διαχειριστούν την αιμορραγία του 1,3 τρισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του μη εγγυημένου ενεργητικού σε cryptos από τον Νοέμβριο του 2021 χωρίς να διακινδυνεύσει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όμως, εάν αυτό συνεχιστεί, ο κίνδυνος θα γίνει ορατός» διαμήνυσε η ΕΚΤ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους προειδοποίηση που κάνει η ΕΚΤ, έπειτα από αντίστοιχα μηνύματα που έχουν στείλει οι αμερικανικές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές.

Άλλωστε, το ένα στα 10 νοικοκυριά στην Ε.Ε. διαθέτει ενεργητικό σε cryptos, παρότι τα περισσότερα έχουν επενδύσει λιγότερα από 5.000 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ το 12% των Αμερικανών διακρατούσε ή χρησιμοποίησε κρυπτονομίσματα το 2021. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε πρόσφατα ότι τα cryptos δεν έχουν καμία αξία, βασίζονται στο πουθενά και δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει επενδύσει και ο γιος της σε αυτά, παρά την αντίθετη προτροπή της.

Το όλο θέμα έχει προσελκύσει την προσοχή της ΕΚΤ, από τη στιγμή που η αξία της αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία έτη, με κορυφαίες πλατφόρμες, όπως τις Binance και FTX, να προσφέρουν μία σειρά από περίπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Μάλιστα, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων διαχειρίστηκαν συναλλαγές αξίας 700 δισ. δολ. τον προηγούμενο μήνα και προθεσμιακά σε bitcoin αξίας 1,1 τρισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της The Block Crypto. H EKT σημειώνει ότι ο όγκος συναλλαγών σε ενεργητικό κρυπτονομισμάτων είναι κάποιες φορές συγκρίσιμος ή ακόμη και μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης ή του τριμηνιαίου όγκου συναλλαγών της αγοράς κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι δεσμοί μεταξύ τραπεζών Ευρωζώνης και ενεργητικού σε cryptos είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Όμως, ορισμένες διεθνείς και ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν ήδη διαπραγμάτευση και εκκαθάριση παραγώγων σε cryptos, κάποια δίκτυα πληρωμών στηρίζουν τις υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα και θεσμικοί επενδυτές τοποθετούν χρήματα με μεγαλύτερη ευκαιρία σε τέτοιου είδους ενεργητικό - δηλαδή τα cryptos μπαίνουν ανεξέλεγκτα στη ζωή μας, χωρίς σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Προτεινόμενα για εσάς