Από την έντυπη έκδοση
Για επώδυνη μάχη στην προσπάθεια τιθάσευσης του καλπάζοντος πληθωρισμού έκανε λόγο ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, δείχνοντας το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά την απόφαση για αλλαγή νομισματικής πολιτικής και έναρξη επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ. Και ως γνωστόν, ό,τι αρχίζει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χτυπά σαν κύμα τις ευρωπαϊκές ακτές. Προτάσσοντας τη σταθερότητα των τιμών, ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ εμφανίστηκε απόλυτα αποφασισμένος να συνεχίσει την επιθετική νομισματική πολιτική, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η «μάχη» κατά του πληθωρισμού μπορεί να «αποδειχθεί και επώδυνη», καθώς ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων έχει ήδη γίνει αισθητός.
Κατά την τυπική διαδικασία έγκρισης της δεύτερης θητείας του στο «τιμόνι» της Φέντεραλ Ριζέρβ από την αμερικανική Γερουσία, ο Πάουελ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν και ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες, παρότι, όπως είπε, έχει πλήρη επίγνωση του πόσο επώδυνος είναι ο πληθωρισμός. Ωστόσο, ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει μια σοβαρή επιβράδυνση. Πάντως, έρευνα της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Φιλαδέλφειας καταδεικνύει ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ψηλότερα απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί για αρκετό ακόμη διάστημα.
Επί ποδός για έναρξη των επιτοκιακών αυξήσεων από την ΕΚΤ βρίσκεται και η Ευρωζώνη, με τον Μάριο Σεντένο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, να επιβεβαιώνει την επίσημη θέση, ότι δηλαδή θα ανοίξει ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων στις αρχές Ιουλίου. Μια υπερβολική αντίδραση στον πληθωρισμό, ενέχει τον κίνδυνο να πληγεί η οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε ο Σεντένο. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ισπανία έδειξαν μία αποσυμφόρηση στο 8,3% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση συγκριτικά με το 9,8% του Μαρτίου και τις προβλέψεις για 8,4%, παρότι ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε στο 4,4% από 3,4% τον Μάρτιο.