Χρ. Σταϊκούρας: Με ρωσικά αντίποινα αύξηση του φυσικού αερίου έως 200%

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 16:32
UPD:19:03
REUTERS/GLEB GARANICH
A- A A+

Καλύτερη χαρτογράφηση της κατάστασης που διαμορφώνει η ρωσο-ουκρανική κρίση και περισσότερα δεδομένα για την ένταση και την έκταση των εξελίξεων, απαιτούνται προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει στο αν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες πρωτοβουλίες στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών, κόντρα στις ανατιμήσεις της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών.

Αυτό επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται συνιστά ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί πανευρωπαϊκές λύσεις, όπως η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, «που ουσιαστικά θα μπορέσει από τους πόρους του, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης (για το ράλι των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων) από την εργαλειοθήκη που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Μάλιστα, αυτές ακριβώς τις πανευρωπαϊκές λύσεις θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, κατά το έκτακτο Ecofin αργότερα σήμερα. 

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών κόντρα στις ανατιμήσεις, ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Χρειάζεται ψυχραιμία και να έχουμε καλύτερη χαρτογράφηση των εξελίξεων, γιατί όταν δεν γνωρίζουμε την έκταση και ένταση του προβλήματος, όταν δεν έχουμε λίγο πιο σίγουρα δεδομένα, δεν μπορούμε να λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα πρέπει επίσης να δούμε τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί θα πρέπει να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκές λύσεις. Αυτό έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυτό έχει ήδη καταθέσει ο υπουργός Ενέργειας και αυτό θα πω κι εγώ στο ECOFIN, που εκτάκτως γίνεται σήμερα».

Η επίπτωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις που διατύπωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, περί σημαντικής επίπτωσης στο ΑΕΠ της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ακόμα και κατά 1%-2%, ο κ.Σταϊκούρας επισήμανε ότι όπως ανέκαθεν συμβαίνει στους πολέμους, θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι οποίες σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος: «Η βασική αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη και την Ελλάδα θα προέρχεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που πιθανότατα θα είναι πολύ πιο σημαντική στο επόμενο διάστημα. Αν δε, η Ρωσία ως αντίποινα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο» είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν την αύξηση κόστους για την Ευρώπη μέχρι και στο 200%.

Αναφερόμενος, δε, στα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισήμανε, ότι «προφανώς υπάρχει μεγάλη αύξηση πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη», ενώ στην Ελλάδα, η αύξηση ήταν συμβατή με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πρόσθεσε, δε, ότι η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι της τάξης του 4%, στο ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στο 31,5%.

Επιπλέον, πέραν του ενεργειακού κόστους, μια ακόμη απρόβλεπτη παράμετρος για τον πληθωρισμό αφορά τα σιτηρά, δεδομένου ότι η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. «Αυτές οι δύο παράμετροι (ενεργειακό κόστος και ανατιμήσεις στα σιτηρά) θα έχουν ουσιαστική επίπτωση στον πληθωρισμό. Φαίνεται, με βάση τις ευρωπαϊκές σημερινές εκτιμήσεις, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια, ότι αυτό θα φέρει επιπλέον αύξηση πληθωρισμού κατά 1% στην Ευρώπη» είπε, ενώ για τον τουρισμό σημείωσε, ότι πιθανώς να υπάρξουν επιπτώσεις, αν και, χωρίς να μηδενίζει το πρόβλημα, όπως είπε, αυτές δεν θα είναι ουσιαστικές, αφού από τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων του 2019, μόνο τα 433 εκατ. προήλθαν από τη Ρωσία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο πληθωρισμός μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των ανθρώπων που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, οπότε αυτοί δεν αποκλείεται να ξοδέψουν λιγότερα στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει έμμεση επίπτωση (στα έσοδα). 

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση της ρωσο-ουκρανική κρίσης στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ είπε ότι, βάσει μιας πρώτης εκτίμησης, αυτό θα επιβαρυνθεί κατά 0,75% έως 1%, πέραν της αύξησης του κόστους δανεισμού, που θα προκύψει για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Σημαντικά μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ακόμα ότι σήμερα, μεταξύ άλλων, πέρασε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ, το οποίο προβλέπει ότι ο φόρος θα είναι σημαντικά μειωμένος για το 80% της κοινωνίας. Πρόσθεσε, ότι η καταβολή του θα γίνει μετά Απρίλιο ώστε οι πολίτες να μπορούν να τον εξοφλήσουν στις περισσότερες δόσεις που είχαν ποτέ στη διάθεσή τους, δηλαδή σε δέκα. «Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ λιγότερο κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2018», κατέληξε.

Αυτή τη στιγμή ο υπουργός συναντάται με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στις 16.30 θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ecofin, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτιμήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 20.00, ο κ.Σταϊκούρας, θα είναι ο επίσημος ομιλητής στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς