Στα πιο ψηλά ιστία αυτό με τη σημαία των Marshall Islands

Θεόφιλος Κ. Ξενακούδης, Director Worldwide Business Operations και Managing Director των γραφείων του Πειραιά των International Registries,
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 06:51
UPD:15:16
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση του νηολογίου των Marshall Islands (RMI), που επί 17 συναπτά έτη βρίσκεται στη «λευκή λίστα» του πιο απαιτητικού συστήματος αξιολόγησης σημαιών στον κόσμο, του QUALSHIP 21 της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αναδείξει τη σημαία σε μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αφού από τα 414 πλοία των 12 εκατ. gross tonnage πριν από 20 χρόνια, έφτασε τα 5.100 πλοία και περίπου 191 εκατ. gross tonnage τον φετινό Ιανουάριο.

Επιδόσεις που συνεχίστηκαν και στα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τις δύσκολες προσαρμογές που χρειάστηκε να γίνουν. Μιλώντας στη «Ν» ο κ. Θεόφιλος Κ. Ξενακούδης, Director Worldwide Business Operations και Managing Director των γραφείων του Πειραιά των International Registries, Inc., σημείωσε: «Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της πανδημίας γιατί παραμείναμε πάντα προσηλωμένοι στα υψηλότερα πρότυπα ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων. Αυτό σημαίνει γρήγορα αντανακλαστικά για την εύρεση νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης στα πλοία μας και προσαρμογή των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και διαδικασιών, ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα».

Ποια είναι η δύναμη του νηολογίου των Marshall Islands παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα;

«Το νηολόγιο των Marshall Islands (RMI) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ποιοτικά νηολόγια στον κόσμο, χάρη στη δέσμευσή μας στην εξυπηρέτηση των πελατών. Η International Registries, Inc. και οι θυγατρικές της (IRI) διαχειρίζονται το νηολόγιο των Marshall Islands και διαθέτουν ένα δίκτυο 27 γραφείων παγκοσμίως. Οι πλοιοκτήτες και οι operators δεν χρειάζεται να περιμένουν να εξυπηρετηθούν από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, γιατί κάθε ένα από τα 27 γραφεία της IRI έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων και μπορεί να προσφέρει εξαιρετική τεχνική υποστήριξη άμεσα στην τοπική ώρα και μιλώντας την τοπική γλώσσα. Αυτό βελτιστοποιεί τις υπηρεσίες μας, χτίζοντας ισχυρές σχέσεις που υποστηρίζονται από μια ομάδα έμπειρων και καταρτισμένων επαγγελματιών. Η εξαιρετική κατάταξη των Marshall Islands στα Port State Control (PSC), στο top 10 των White Lists των Paris και Tokyo MοU, το αξιοσημείωτο επίτευγμα διατήρησης για 17η συνεχή χρονιά του QUALSHIP 21 της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών και το πολύ καλό ρεκόρ στο Australian Maritime Safety Administration (AMSA), αναδεικνύουν τη δέσμευση του νηολογίου να συνεργάζεται με πλοιοκτήτες και operators, ώστε να διασφαλίζει ότι ο στόλος πληροί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων. Το team του νηολογίου που παρακολουθεί τον στόλο, με γραφεία παντού στον κόσμο και σε στενή συνεργασία με τους πλοιοκτήτες και τους operators, παρέχει εξειδικευμένη υποστήριξη σε πλοία με σημαία Marshall Islands στα πιο πολυσύχναστα λιμάνια σε όλο τον κόσμο, μειώνοντας τον κίνδυνο παρατηρήσεων και κρατήσεων πλοίων».

Πώς έχει αναπτυχθεί το νηολόγιο τα τελευταία 20 χρόνια;

«Το νηολόγιο επικεντρωνόταν πάντα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια σε όλους τους τομείς. Το νηολόγιο έχει επεκτείνει σημαντικά το δίκτυο των γραφείων του τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών του. Συνδυάζοντας τη διεθνή του εμβέλεια και τις συνεργασίες, το νηολόγιο μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα των τάσεων της ναυτιλίας στους πελάτες του, για να τους βοηθήσει να συμμορφωθούν έγκαιρα με την εφαρμογή των νέων κανονισμών. Επιπλέον, το νηολόγιο έχει επικεντρωθεί στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση των παγκόσμιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Όλες αυτές οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες συνετέλεσαν στην αύξηση του νηολογίου από 414 πλοία και 12 εκατ. gross tons (GT) τον Ιανουάριο του 2002 στα 5.100 πλοία και περίπου 191 εκατ. gross tons (GT) τον Ιανουάριο του 2022».

Ποιο είναι το παγκόσμιο δίκτυο που διαθέτετε;

«Διατηρούμε ένα δίκτυο 27 γραφείων παγκοσμίως, που βρίσκονται σε σημαντικές οικονομικές και ναυτιλιακές αγορές σε όλο τον κόσμο. Το δίκτυο αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς κάθε γραφείο παρέχει πλήρεις υπηρεσίες σχετικές με το νηολόγιο, οι οποίες επιτρέπουν στους πελάτες να λαμβάνουν απαντήσεις σε τοπική ώρα, καθώς επίσης επιτρέπει την απρόσκοπτη μεταφορά υπηρεσιών μεταξύ των γραφείων, έτσι ώστε τα αιτήματα και οι ανάγκες των πελατών να διεκπεραιώνονται άμεσα. Τον Μάρτιο του 2022, το νηολόγιο θα επεκτείνει περαιτέρω τα γραφεία του, ανοίγοντας γραφείο στο Qingdao της Κίνας καθώς και το πρώτο του γραφείο στο Βανκούβερ του Καναδά».

Η σημαία διατήρησε την κορυφαία βαθμολογία σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία. Πόσο δύσκολη είναι η διατήρηση της ποιότητας του νηολογίου κάτω από αυτές τις συνθήκες;

«Η αξιοσημείωτη θέση των Marshall Islands στο Port State Control φανερώνει τα πολλά χρόνια αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς παγκοσμίως. Το εξαιρετικό αυτό ρεκόρ είναι απαράμιλλο μεταξύ των τριών κορυφαίων νηολογίων στον κόσμο και τα Marshall Islands αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως σημαία ποιότητας. Καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της πανδημίας γιατί παραμείναμε πάντα προσηλωμένοι στα υψηλότερα πρότυπα ασφαλούς λειτουργίας των πλοίων. Αυτό σημαίνει γρήγορα αντανακλαστικά για την εύρεση νέων τρόπων παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης στα πλοία μας και προσαρμογή των υφιστάμενων πρωτοκόλλων και διαδικασιών, ώστε να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προηγμένη τεχνολογία μάς επέτρεψε να πραγματοποιούμε επιθεωρήσεις εξ αποστάσεως όταν δεν ήταν δυνατές με φυσική παρουσία. Το 2020-2021 το νηολόγιο έπρεπε να παραμείνει προσαρμοσμένο και ευέλικτο στις νέες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Το 2022 το νηολόγιο θα συνεχίσει δυναμικά με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών των πλοίων, διασφαλίζοντας ότι τα πλοία που επηρεάζονται από την αλλαγή πληρωμάτων και τους παγκόσμιους περιορισμούς έχουν την υποστήριξη του νηολογίου, ώστε να συνεχιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιθεωρήσεις τους».

Αναφορικά με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τον στόχο της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, ποιο είναι το σχόλιό σας;

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία υιοθετεί ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας περιόδου ταχείας επέκτασης με projects, καινοτόμες ιδέες και νέες σκέψεις στους τομείς της απανθρακοποίησης και των εναλλακτικών καυσίμων. Το νηολόγιο συμμετέχει στις προσπάθειες αυτές με δύο τρόπους. Πρώτον, μέσω της συμμετοχής του νηολογίου στον ΙΜΟ και δεύτερον, μέσω της συνεργασίας του με εξειδικευμένους τεχνικούς σε διάφορα projects που στοχεύουν στην αξιολόγηση και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αυτά τα projects, που διεξάγονται με τους νηογνώμονες, τα ναυπηγεία, τους πλοιοκτήτες και άλλους φορείς, είναι σημαντικά για να παρέχουν στον κλάδο ποσοτικά δεδομένα ώστε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα εναλλακτικών λύσεων. Με εξειδικευμένους τεχνικούς σε όλο τον κόσμο και στελέχη που συμμετέχουν σε διάφορα projects έρευνας και ανάπτυξης που εξετάζουν την πράσινη τεχνολογία και βιωσιμότητα, το νηολόγιο είναι εξαιρετικά στελεχωμένο για να συμβουλεύει, να προσφέρει τεχνική βοήθεια και υποστήριξη στους πλοιοκτήτες και τους operators, καθώς συνεχίζουν να επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Τον Μάρτιο του 2021 το World Fleet Register της Clarksons Research επιβεβαίωσε ότι ο στόλος της σημαίας των Marshall Islands είναι ο νεότερος και πιο πράσινος στόλος στον κόσμο».

Το γραφείο στην Ελλάδα πότε ιδρύθηκε και τι υπηρεσίες προσφέρει;

«Το γραφείο του Πειραιά είναι ένας σημαντικός περιφερειακός κόμβος. Όταν ξεκίνησα στο γραφείο τον Ιανουάριο του 2001, ο Καπτ. Γιάννης Γιαννόπουλος μαζί με τον πατέρα μου τον Καπτ. Κώστα Ξενακούδη παρακολουθούσαν το γραφείο και το κύριο αντικείμενο ήταν η επεξεργασία ναυτικών φυλλαδίων, καθώς και η διενέργεια επιθεωρήσεων πλοίων στην Ελλάδα. Είκοσι χρόνια αργότερα, η σημαία των Marshall Islands είναι η ξένη σημαία επιλογής των Ελλήνων πλοιοκτητών και το γραφείο της IRI ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο διαχειρίζεται τις υπηρεσίες του νηολογίου».

Κάτι που ενδιαφέρει τη νέα γενιά. Ένα νηολόγιο τι ειδικότητες χρειάζεται και πώς μπορεί η νέα γενιά να απορροφηθεί επαγγελματικά;

«Η ναυτιλιακή βιομηχανία προσφέρει πολλά διαφορετικά μονοπάτια σταδιοδρομίας και ευκαιρίες στους νέους, γεγονός που την κάνει πολύ ελκυστική ώστε να την επιλέξει η νέα γενιά. Βρισκόμαστε σε μια εποχή ταχείας καινοτομίας και αλλαγής και αυτό δημιουργεί πληθώρα ευκαιριών. Όσοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες ενδιαφέρονται για την προηγμένη τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και όσοι θέλουν να είναι μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και να εργάζονται σε ένα διεθνές περιβάλλον, μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Καμία μέρα δεν είναι ίδια στο νηολόγιο. Μπορεί μια μέρα να επικοινωνούμε με έναν καπετάνιο ενός πλοίου και την επόμενη με την αντιπροσωπεία μας στον IMO. Ένα νηολόγιο μπορεί να απορροφήσει ειδικότητες όπως καπετάνιους και μηχανικούς, αλλά και στελέχη με οικονομικές γνώσεις, εμπειρία σε shipmanagement και δικηγόρους».

 

Προτεινόμενα για εσάς