Περίοδος «παχιών αγελάδων» στη διεθνή αγορά: 12 τρισ. άντλησαν οι επιχειρήσεις

Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2022 19:54
UPD:20:15
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Σε «ξέφρενους» ρυθμούς έκλεισε το 2021 όσον αφορά το κεφάλαιο που αντλήθηκε από αρχικές δημόσιες εγγραφές, εκδόσεις μετοχών και ομολόγων, νέα δάνεια και τις παγκόσμιες εξαγορές και συγχωνεύσεις, «σπάζοντας όλα τα κοντέρ» και αποτελώντας ιστορική χρονιά, χάρη στην «πλημμύρα» του φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού και τη δυναμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση της πανδημίας. Τραπεζικοί κύκλοι προβλέπουν συνέχιση των ευνοϊκών συνθηκών και της έντονης δραστηριότητας και το 2022.

Οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο άντλησαν το ποσό-ρεκόρ των 12,1 τρισ. δολαρίων από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου το 2021, νούμερο ήδη 17% υψηλότερο από τα επίπεδα του 2010, αλλά και 25% πάνω τα επίπεδα του 2019 πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία, σύμφωνα με υπολογισμούς των «FT» που βασίζονται σε στοιχεία της Refinitiv, παρότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το τρέχον έτος. H ταχύτητα με την οποία αντλήθηκε το νέο χρήμα καταδεικνύει πόσο πολύ ευνοϊκές είναι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε πολλές περιοχές του πλανήτη και ειδικά στις ΗΠΑ, όπου συγκεντρώθηκαν παραπάνω από 5 τρισ. ευρώ.

Τεράστια κεφάλαια

Ξεχώρισαν οι αρχικές δημόσιες εγγραφές της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Rivian και της νοτιοκορεατικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang, από τις οποίες αντλήθηκαν τεράστια ποσά. Επίσης, οι τράπεζες έδωσαν δάνεια-μαμούθ για τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως αυτό των 41,5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της συγχώνευσης της Discovery με τη WarnerMedia της ΑΤ&Τ. Τα εντυπωσιακά νούμερα, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Η αμερικανική αγορά εταιρικών ομολόγων έφθασε την αξία των 10 τρισ. δολαρίων για πρώτη φορά, οι εκδόσεις ομολόγων υψηλού ρίσκου αυξήθηκαν 17% από πέρυσι, αγγίζοντας περίπου τα 650 δισ. δολάρια, ενώ οι νέες εκδόσεις χρηματοδοτούμενων δανείων -δηλ. ο δανεισμός σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες- υπερδιπλασιάστηκε στα 614 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv και της S&P Global's Leveraged Commentary & Data Service.

Δημόσιες εγγραφές

Την ίδια στιγμή, οι συνολικές εκδόσεις μετοχών άγγιξαν την αξία του 1,44 τρισ. δολαρίων, αυξημένες 24% σε σχέση με το 2020. Ειδικά στις ΗΠΑ, ο όγκος των IPOs διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, με τη Rivian να αποτελεί τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή του 2021 ύψους 13,7 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, παρά τους υψηλούς όγκους και το ράλι των μετοχών, πολλές από τις εταιρείες που έκαναν φέτος εισαγωγή στο χρηματιστήριο είχαν ασυνήθιστα εξασθενημένη επίδοση μετά την εγγραφή τους. Ο δείκτης Renaissance ΙPO, που παρακολουθεί την επίδοση των πρόσφατων δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ, υποχώρησε 8% φέτος, στη χειρότερη επίδοση από τη σύστασή του το 2009.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και η «φρενίτιδα» των SPAC, των εταιρειών ειδικού σκοπού που εξαγοράζουν επιχειρήσεις οι οποίες πρόκειται να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, διευκολύνοντας τις IPOs και αντλώντας συνολικά 162 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Περισσότερες από 550 SPACs αναζητούν αυτή τη στιγμή στόχο, σύμφωνα με την Dealogic, και περίπου 200 έχουν θέσει ως προθεσμία για τον σκοπό αυτό έως τα τέλη του 2022.

Επίσης, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως ανακοίνωσαν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων αξίας άνω των 5 τρισ. δολαρίων, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2007 κατά 1 τρισ. δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς