Ευρωζώνη: Η επιχειρηματική δραστηριότητα «τρέχει» με τον ταχύτερο ρυθμό 3ετίας

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 12:07
UPD:12:30
REUTERS/KAI PFAFFENBACH
A- A A+

Η δραστηριότητα στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης έχει επεκταθεί με τον ταχύτερο ρυθμό για πάνω από τρία χρόνια, ενισχύοντας τα βιβλία παραγγελιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επίσης δημιουργώντας εκτεταμένους περιορισμούς στη δυναμικότητα και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ ανήλθε στις 56,9 μονάδες τον Μάιο, από 53,8 τον Απρίλιο.

Η άνοδος δείχνει ότι η οικονομία της Ευρώπης ενισχύει την ανάκαμψή της από το τελευταίο κύμα της πανδημίας και από τα τελευταία μέτρα lockdown για τη συγκράτησή της.

Πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη PMI για την ευρωζώνη από τον Φεβρουάριο του 2018, ο οποίος μάλιστα υπερέβη τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν προβλέψει τιμή 55,1, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Μια τιμή πάνω από όριο των 50 μονάδων υποδεικνύει  ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναφέρουν ανάπτυξη.

«Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται με τον πιο έντονο ρυθμό για 15 χρόνια σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η περιοχή συνεχίζει να ανοίγει εκ νέου από περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid», δήλωσε ο Κρις Γουιλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Η έρευνα της εταιρείας, ωστόσο, κατέληξε ότι η ανάκαμψη δημιουργεί περιορισμούς χωρητικότητας και διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι γαλλικές εταιρείες δήλωσαν ότι δυσκολεύτηκαν να προσλάβουν αρκετό προσωπικό για να καλύψουν τη ζήτηση, ενώ οι γερμανικές εταιρείες ανέφεραν «σοβαρές δυσχέρειες στην αλυσίδα εφοδιασμού» και την ταχύτερη αύξηση των τιμών παραγωγής από την έναρξη των ρεκόρ το 1997, δήλωσε η IHS Markit.

Η οικονομία της ευρωζώνης βυθίστηκε σε διπλή ύφεση διπλής κατά τους έξι μήνες έως τον Μάρτιο, μένοντας πίσω από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας. Ωστόσο, η τελευταία ανάγνωση της PMI σηματοδοτεί ότι η ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, ενισχυμένη από την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη σταθερή χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και των περιορισμών στις κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της ευρωζώνης, που αποτελεί τα τρία τέταρτα της οικονομίας του μπλοκ και έχει πληγεί περισσότερο από τα μέτρα περιορισμού, αυξήθηκε από 50,5 τον Απρίλιο σε 55,1. Ο δείκτης PMI για τις κατασκευές έπεσε ελαφρώς από το υψηλό όλων των εποχών στο 62,8.

Ο  γαλλικός σύνθετος PMI των 57 ξεπέρασε άνετα τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αντικατοπτρίζοντας την προηγούμενη άρση των περιορισμών της χώρας από τη γειτονική Γερμανία, όπου η ο δείκτης PMI υπογράμμισε ελαφρώς τις προσδοκίες παρά την άνοδο στο 56,2.

Να σημειωθεί ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δημοσιεύονται περίπου 10 ημέρες πριν από τα τελικά και βασίζονται στο περίπου 85% των απαντήσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς