Ισχυρή ανάπτυξη βλέπει η Λαγκάρντ μετά τα lockdowns

Καθησυχάζει για τη στήριξη της ΕΚΤ μέσω ΡΕΡΡ, όσο χρειαστεί
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 22:49
UPD:22:52
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]

Καθησυχαστικό σήμα για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές στην Ευρωζώνη και τη μετα-πανδημική ανάπτυξη έστειλε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει ανοιχτή την «ομπρέλα» του προγράμματος αγοράς ομολόγων στον χρόνο και στο εύρος που θα χρειαστεί.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πανδημία θα επιβαρύνει την οικονομία της Ευρωζώνης τους επόμενους μήνες, αλλά οι μακροπρόθεσμοι υποχωρούν και η ανάπτυξη θα ενισχυθεί μόλις αρθούν τα lockdowns.

«Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης είναι πλέον πιο ισορροπημένοι, καίτοι τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα παραμένουν ενεργά λόγω της πανδημίας» είπε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που ήδη είχε διατυπώσει η ΕΚΤ μετά την τακτική της συνεδρίαση τον Μάρτιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε επίσης ότι η δύναμη πυρός του 1,85 τρισ. ευρώ του προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να εξαντληθεί πλήρως, αλλά ταυτόχρονα το ποσό μπορεί και να αυξηθεί εάν το επιβάλουν οι συνθήκες στην αγορά.

Η δήλωση Λαγκάρντ για την τακτική της κεντρικής τράπεζας ως προς το PEPP ήρθε την ώρα που στελέχη της ΕΚΤ εξέπεμπαν διαφορετικά μηνύματα για το πότε θα αρχίσουν να μειώνονται οι αγορές κρατικών ομολόγων - για το πότε θα αρχίσει, δηλαδή, η διαδικασία εξόδου από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική. Το θέμα άνοιξε πρώτος ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κλάας Νοτ δηλώνοντας στο CNBC ότι εάν οι εκτιμήσεις για ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς επιβεβαιωθούν, τότε η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων από το δεύτερο τρίμηνο.

Σε πιο συγκρατημένη γραμμή κινήθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει πρώτα να διασφαλίσει την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης μετά την πανδημία πριν ανοίξει η συζήτηση για σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης.

«Είμαστε έτοιμοι να επανεκτιμήσουμε τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων με βάση τις συνθήκες. Θα έλεγα όμως ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί - να διασφαλίσουμε τη διατηρήσιμη ανάκαμψη της οικονομίας πριν μπούμε σε διαδικασία εξόδου από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική» είπε ο Όλι Ρεν επίσης στο CNBC.

«Υπάρχουν τόσο ανοδικοί όσο και καθοδικοί κίνδυνοι» πρόσθεσε. «Και όλα εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών και την έκταση της μετάδοσης των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Σ’ αυτό το σκηνικό νομίζω ότι η καλύτερη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική είναι να παραμείνουμε ήρεμοι και να συνεχίσουμε στην τρέχουσα πορεία».

Από τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Μάρτιο, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, επιβεβαιώνεται πως οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης δήλωσαν όντως ετοιμότητα να μειώσουν τις αγορές ομολόγων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, πιθανώς στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Τον περασμένο μήνα οι αγορές κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι ονομαστικές αποδόσεις. Τα πρακτικά της συνεδρίασης δείχνουν ότι υπήρξαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ μικρότερης αύξησης των αγορών, ενώ εν τέλει αποφασίστηκε να προχωρήσει εμπροσθοβαρώς το πρόγραμμα αυτόν τον μήνα και να μειωθούν οι αγορές αργότερα.

Προτεινόμενα για εσάς