ΣΕΒ: Ελληνο-αιγυπτιακό Business Forum την Τετάρτη

Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 13:49
UPD:13:54
A- A A+

Ελληνο-αιγυπτιακό Business Forum διοργανώνεται από τον ΣΕΒ την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Mohammed Hosny Mumbarak, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας, Dr. Yousef Botros Ghaly, τον Υπουργό Επενδύσεων Dr. Mahmud Mohi Eldien και τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Eng. Rachid Mohamed Rachid.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Πέτρος Δούκας.

Με σκοπό την προετοιμασία της εκδήλωσης και την αναζήτηση κοινών τόπων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (29/11/2007) συνάντηση, στα Γραφεία του ΣΕΒ, του Υπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου της Αιγύπτου κ. Rachid Mohamed Rachid και του Υφυπουργού Εμπορίου, κ. Μohamed Mansour με τον Γενικό Γραμματέα και Επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ, κ. Θανάση Λαβίδα και τον Πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας– Αιγύπτου, κ. Πάνο Ζερίτη.

Κατά τις διαβουλεύσεις με τους Αξιωματούχους της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης, ο κ. Λαβίδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για την αύξηση του αριθμού των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, που σήμερα ξεπερνούν τα 500 εκατ. Ευρώ στους τομείς κυρίως των τσιμεντοβιομηχανίας, χαρτοποιίας, τραπεζικών υπηρεσιών, τροφίμων και αρδευτικών συστημάτων. Όπως σημείωσε, η αιγυπτιακή αγορά προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας λόγω του μεγάλου μεγέθους της (περίπου 70 εκατομμύρια δυνητικοί καταναλωτές), του χαμηλού παραγωγικού κόστους και του διαθέσιμου εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, της γεωγραφικής γειτνίασης και των παραδοσιακών σχέσεων με το ελληνικό στοιχείο.

Σημαντικά κίνητρα αποτελούν επίσης οι Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου, που διατηρεί η Αίγυπτος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 23 Αραβικές χώρες και 19 Αφρικανικά κράτη, καθώς και οι Ειδικές Βιομηχανικές Ζώνες.

Οι υψηλόβαθμοι Αιγύπτιοι Υπουργοί διαβεβαίωσαν τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τη χώρα τους και προσβλέπουν να προσελκύσουν ακόμα περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο τα επόμενα χρόνια προσφέροντας κίνητρα, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές και τελωνειακές διαδικασίες και παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση.

Προτεινόμενα για εσάς