Μικραίνει η λίστα με τις ασφαλιστικές στο... κόκκινο

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2007 10:12
A- A A+

ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ η λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με τις ασφαλιστικές εταιρείες στο... κόκκινο, αλλά και το διάστημα που θα μεσολαβήσει για ανακοινώσεις σχετικά με τη χορήγηση των πιστοποιητικών φερεγγυότητας χρήσης 2006.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις τέσσερις εταιρείες για τις οποίες η Grand Thornton διαπίστωσε ανοίγματα στα αποθεματικά τους, δύο φρόντισαν και κάλυψαν τις υποχρεώσεις τους, εξασφαλίζοντας τις άδειές τους.

Σε ό,τι αφορά την εταιρεία για την οποία συζητείται το ενδεχόμενο συγχώνευσή της με θυγατρική της, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται το υπουργείο να δώσει την έγκριση που απαιτεί ο νόμος, ενώ άλλες πηγές, προερχόμενες από την αγορά, αναφέρουν ότι το θέμα θα αναλάβει να διευθετήσει η Αρχή Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία ενεργοποιείται από τις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι κατά το πρώτο δίμηνο του έτους η Αρχή Εποπτείας θα μελετήσει το σχετικό φάκελο προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, ενώ κατά τις ίδιες πηγές δεν αποκλείεται να την απασχολήσει και μια ακόμη περίπτωση ασφαλιστικής εταιρείας για ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στο Ποινικό Δίκαιο.

Οσο για την τέταρτη ασφαλιστική για την οποία τέθηκε θέμα αποθεματικών, όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει από την πλευρά της πρόθεση να τα καλύψει, γεγονός το οποίο υποχρεώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης λίγο πριν παραδώσει την εποπτική της αρμοδιότητα στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να εκδώσει απόφαση ανάκλησης άδειας.

Μάλιστα στη «Ν» δηλώνεται ότι η σχετική απόφαση πιθανολογείται ότι θα ληφθεί πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει η άτυπη προθεσμία που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης σε όσες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν ακάλυπτα αποθεματικά προκειμένου να ανταποκριθούν στις επιταγές του νόμου.

Τέλος, η Διεύθυνση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Αναλογιστικής του ΥΠ.ΑΝ. έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζει τα πρωτόκολλα παράδοσης του αρχείου για τις ασφαλιστικές εταιρείες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ειδικότερα στην Αρχή Εποπτείας.

Οπως εκτιμάται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουν ολοκληρωθεί η σύνταξη και η υπογραφή των πρωτοκόλλων, όπως και η παράδοση του αρχειακού υλικού, οπότε το ΥΠ.ΑΝ. θα περιορίσει τις αρμοδιότητές του για την ασφαλιστική αγορά στη διαχείριση των παραπόνων που διατυπώνουν οι καταναλωτές.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς