Φορονομοσχέδιο: Κόντρα «ελαφρύνσεων» ή «επιβαρύνσεων» στην Επιτροπή

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019 20:59
UPD:21:02
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση θέτει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην προμετωπίδα της πολιτικής της για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως «τα μέτρα έχουν ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο και την ίδια ώρα διαμορφώνουν φορολογική πολιτική, δίκαιη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και φιλική για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων», εν'ω σημειώνει ότι η κυβέρνηση σέβεται τις δεσμεύσεις για μείωση των φόρων με κοινωνική αλληλεγγύη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο, προειδοποιούν ότι οι προσδοκίες των φορολογουμένων, ιδίως εκείνων με μικρά εισοδήματα, και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα επιβεβαιωθούν.

Χρ. Σταϊκούρας: «Μείωση των φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη»

«Μιλήσατε πολύ για φόρους που θα θέλατε να μειωθούν. Θέλουμε και εμείς να μειωθούν. Όπως όμως είχαμε πει και προεκλογικά, αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας παρατηρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ιδίως για τα μείωση του φόρου στα νομικά πρόσωπα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Μας λέτε ότι δεν προχωράμε σε μείωση φόρου για τα νομικά πρόσωπα κατά 8 μονάδες. Η μείωση θα γίνει. Τώρα, η μείωση από το 28 στο 24 είναι και για τα εισοδήματα του 2019. Αυτό αν και δεν το είχαμε πει προεκλογικά, το φέραμε νωρίτερα από ότι περίμενε κάποιος».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε εξάλλου, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε τη θητεία της με δημοσιονομικό κενό για το 2020 ύψους 1 δισ. ευρώ, αλλά κατάφερε δημοσιονομικό περιθώριο 1,2 δισ., «για να συζητείται τώρα στη Βουλή το σημερινό νομοσχέδιο, συμφωνημένο με τους θεσμούς».

«Στο πεδίο της οικονομίας δεν εξαντλούνται όλα στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι κομβικό σημείο για τη μεσαία τάξη. Οι 120 δόσεις σε 600.000 πολίτες που αξιοποίησαν αυτό το πλαίσιο, ήταν βασικό για τη μεσαία τάξη. Άρα, η στόχευση της πολιτικής σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, είναι κυρίως στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε δε, πως «απ' το πλέγμα των μέτρων που μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, όχι μόνο στο φορολογικό νομοσχέδιο, ικανοποιούμε όλη την κοινωνία. Δεν έχει ταξικό πρόσημο η πολιτική μας, αλλά κυρίως το 89%, αυτών που αφορούν τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα».

«Κύρια στόχευση της πολιτικής μας θα είναι η μείωση των φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά δείχνοντας μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Απ. Βεσυρόπουλος: Δίκαιο φορολογικό σύστημα

«Στόχος μας είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα καταστήσει παρελθόν το καθεστώς της ακραίας υπερφορολόγησης, η οποία υπονόμευε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και οδηγούσε σε αδιέξοδο πολίτες και επιχειρήσεις», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει με αυτό το νομοσχέδιο, ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση και στόχευση.

«Η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης προσέδιδε στη φορολογική πολιτική καθαρά φοροεισπρακτικό ρόλο, σε σημείο που άγγιζε τον παραλογισμό», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως επισήμανε, κινείται αντιθέτως, σε επτά κατευθύνσεις:

  • στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων
  • στη διαμόρφωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων
  • στην παροχή κινήτρων για την αναθέρμανση τομέων της οικονομίας, όπως η αγορά ακινήτων και η οικοδομική δραστηριότητα, που έχουν πληγεί από την κρίση
  • στη νομοθέτηση φορολογικών διατάξεων που ενισχύουν την ανάπτυξη
  • στο δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης
  • στη βέλτιστη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές, με τρόπο άμεσο, γρήγορο και αποτελεσματικό
  • στην υιοθέτηση μέτρων φιλικών στο περιβάλλον.

«Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ, πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο μέχρι 1540 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει 630 ευρώ», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, που έδωσε και άλλα παραδείγματα για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: «Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 2.200 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει 900 ευρώ. Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, πλέον θα πληρώνει φόρο 2.000 ευρώ».

Για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα από το 28% στο 24%, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η περαιτέρω μείωση του συντελεστή κατά τα επόμενα έτη, με σκοπό η ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Ν.Δ.: Οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται βήμα-βήμα

«Έχω την τιμή να εισηγούμαι στο Κοινοβούλιο εκ μέρους της συμπολίτευσης, το πρώτο ολοκληρωμένο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που εξέλεξε ο λαός στις 7 Ιουλίου και είμαι στην ευτυχή θέση να τοποθετηθώ για μέτρα τα οποία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, είναι θετικά μέτρα», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γιώργος Αμυράς.

«Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε, μειώνει τα βάρη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τονώνει την ανάπτυξη σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή, ο τουρισμός και η μεταποίηση, και ενισχύει τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και επαγγελματιών», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσαν δημοσιονομικό κενό και άρα πρόσθετα μέτρα για το 2020.

ΣΥΡΙΖΑ: Ταξικές οι επιλογές του φορολογικού νομοσχεδίου

«Τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κρατάει όλους τους ‘κακούς' και ‘άδικους' φόρους που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και προστίθεται και κάτι περισσότερο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι με το νέο Προϋπολογισμό, «θα πληρώσουμε περίπου 773 εκατομμύρια επιπλέον φόρους».

Η πολιτική ιστορία του τόπου δεν ξεκίνησε από το 2015, είπε ο κ. Αλεξιάδης, και κάλεσε την κυβέρνηση να πει συγκεκριμένα, ποιο θα είναι το όφελος για όσους έχουν εισόδημα 8.500 ευρώ, που είχαν αφορολόγητο.

Αναφερόμενος στα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είπε ότι εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν μικρά κέρδη, θα έχουν πολύ λίγο όφελος από τα θέματα των μερισμάτων και της μείωσης του συντελεστή.

«Σε αντίθεση με τη δική μας κυβέρνηση που λειτουργούσε σε ασφυκτικά χρονικά και οικονομικά πλαίσια για να επαναφέρουμε τη χώρα από την καταστροφή που την οδηγήσατε εσείς, επιλέξατε να μην μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50%, όπως είχαμε δεσμευτεί εμείς», είπε ο Τρύφων Αλεξιάδης, που υπογράμμισε ότι οι επιλογές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι ταξικές.

Επιλέξατε να μη μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και να μειωθεί για μεγαλύτερα εισοδήματα, επιλέξατε να μην μειωθεί ο φόρος στους συνεταιρισμένους αγρότες, να μη μειωθεί ο φόρος εισοδήματος των μονίμων κατοίκων με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα