Ρ.ΕΥ.Μ.Α: Η συμβολή των παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση

Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 18:39
UPD:19:04

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη του ΡΕΥΜΑτος και του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων, «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

A- A A+

Εκδήλωση με θέμα, «Η συμβολή των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων στην ανασυγκρότηση της χώρας», διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση (Ρ.ΕΥ.Μ.Α.). Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν στελέχη του ΡΕΥΜΑτος και του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων, «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ».

Ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΕΥΜΑτος, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση, την οποία ονόμασε «Πάθος για την Ελλάδα», δηλαδή έναν νέο Πατριωτισμό, που θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά κρίση η οποία δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά είναι κυρίως πολιτική, πολιτισμική και αξιακή.

 Ο κ. Σκορδάς ανάφερε ότι με αυτή την εκδήλωση, το ΡΕΥΜΑ αναδεικνύει «ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έναν επιτυχημένο αγώνα στις διεθνείς αγορές, με όρους οικονομικού πατριωτισμού». Στη συνέχεια ο ομιλητής έθεσε το πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κάλεσε να γίνουν φορείς της μετάβασης στο Αύριο, της Νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης «επιχειρηματίες που δεν εξαρτώνται από ανάρμοστες σχέσεις με το δημόσιο, όσοι καθ’ οιονδήποτε επαγγελματικό τρόπο εμπλέκονται με τέτοιες επιχειρήσεις, άνθρωποι που σέβονται την εργασία τους. Επίσης οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες των επιστημών, της έρευνας, της διανόησης, της πνευματικής αναζήτησης. Μαζί κι εκείνοι που έκαναν τη δική τους, σιωπηλή επανάσταση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμφορούνται από αίσθημα καθήκοντος και κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, παραβλέποντας τα αντικίνητρα που υπάρχουν…, διότι αν αρνούμαστε την ήττα της χώρας, δεν μπορούμε να αφήσουμε τις τύχες της, σε αυτούς που μας οδήγησαν εδώ».

Ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΕΥΜΑτος, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση.

Ακολούθως παρουσιάστηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρείας ΚΑΠΑ Reseach, (επισυνάπτεται αναλυτικά) που παρουσιάστηκε από τον κ. Γεράσιμο Ρουτζούνη και της οποίας τα βασικά συμπεράσματα καταδεικνύουν ότι:

I. Το κόστος των αγαθών, η φτώχεια και η ανεργία καθορίζουν τη συμπεριφορά της κοινής γνώμης στα θέματα της οικονομίας II. Ειδικά η έλλειψη θέσεων εργασίας και το οικονομικό αδιέξοδο ενισχύουν τη σημασία της ελληνικής επιχειρηματικότητας III. Νέο εμπόδιο: η ραγδαία πτώση εμπιστοσύνης στους θεσμούς μιας ευνομούμενης δημοκρατίας που θολώνει σχέδια και προοπτικές IV. Παρά την αποδοκιμασία των θεσμικών οργάνων του, το Κράτος και ο κρατισμός -έχουν ακόμη βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ομιλητές του πάνελ: Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Άγις Πιστιόλας, Διευθυντής marketing κι εξαγωγών της «Agrino ΕΥ.ΓΡ, Πιστιόλας ΑΒΕΕ» με θέμα: «Τι σημαίνει το τρίπτυχο της ελληνικότητας «παραγωγή- έδρα- ιδιοκτησία». Ο ομιλητής εξήγησε τα κριτήρια που πρέπει να πληροί μια εταιρεία προκειμένου να γίνει μέλος στο σύνδεσμο «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: «Η επιχειρηματική έδρα να είναι εντός της Ελληνικής επικράτειας. Η πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει σε Ελληνική ιδιοκτησία. Να υφίσταται αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Να υπάρχει παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας. Να τηρείται η νόμιμη λειτουργία της όπως και οι υποχρεώσεις της απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. Να συμμετέχει σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις. Να μεριμνά για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, των προϊόντων και των καταναλωτών Τα συστατικά ή οι α’ ύλες που χρησιμοποιούνται , ανεξαρτήτως προέλευσης , τυγχάνουν επεξεργασίας σε Ελληνικά εργοστάσια ώστε το τελικό προϊόν , μεταποιημένο,  να έχει δεχθεί ικανή προστιθέμενη αξία από εγχώριους παραγωγικούς συντελεστές».

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο καθηγητής τμήματος marketing κι επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπάλτας, αντιπρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, με θέμα «Η ώρα του made in Greece. Γιατί η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εθνική υπόθεση και πως θα την πετύχουμε». Ο κ. Μπάλτας, μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Η βαθιά και δομική αιτία της χρεοκοπίας είναι η υποχώρηση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγική υστέρηση έφερε τα δίδυμα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο και στον προϋπολογισμό. Η Ελλάδα χρειάζεται βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών με εγχώρια παραγωγή. Η κυριαρχία ενός εσωστρεφούς τομέα υπηρεσιών δεν παράγει εθνικό πλούτο και δεν διασπά τον φαύλο κύκλο δίδυμων ελλειμμάτων και χρέους. Ανάγκη για ριζοσπαστικά κίνητρα για επενδύσεις στη βιομηχανία με άμεση αδειοδότηση και νομική προστασία από εμπόδια και καθυστερήσεις. Ανάγκη για Στρατηγικές επενδύσεις Game Changers στην παραγωγή. Ανάγκη για Εθνικό πρόγραμμα μάρκετινγκ για τα προϊόντα ελληνικής κατασκευής. Να κτίσουμε ισχυρές ελληνικές μάρκες με διεθνή απήχηση. Να καθιερώσουμε το Made in Greece ως ισχυρό Master Brand με θετικούς συνειρμούς και εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Τρίτος ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της «ΛΟΥΞ- Μαρκαφέκας ΑΒΕΕ, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαϊας, μέλος ΔΣ ΡΕΥΜΑτος και μέλος ΔΣ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, Πλάτων Μαρλαφέκας, με θέμα: «Πώς η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Ο ομιλητής μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης που δημιουργούνται παράγουν και ανήκουν στις Ελληνικές επιχειρήσεις, είναι εθνικός πλούτος από τον οποίο εξαρτάται άμεσα το βιοτικό μας επίπεδο, το εθνικό μας εισόδημα, η εργασία, η αξιοποίηση του ταλέντου μας και συνολικά η ευημερία της χώρας μας. Επίσης είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι το Χρέος αλλά η Χαμηλή Προστιθέμενη Αξία και κατέληξε λέγοντας ότι οι εταιρείες που αποτελούν τα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» ακολουθούν μια πολιτική που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων κι αναδεικνύει προϊόντα που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν σε Ελληνικές εταιρίες ως πηγές εθνικού πλούτου και πρεσβευτές της παραγωγικής Ελλάδας διεθνώς.

Τέταρτος ομιλητής με τον οποίο έκλεισε ο κύκλος των εισηγήσεων ήταν ο πρώην ευρωβουλευτής, Γενικός Διευθυντής της ΛΑΜΠΟΚΕΜ ΑΕ και Γενικός Γραμματέας του ΡΕΥΜΑτος, Μανώλης Αγγελάκας, με θέμα «Τι περιμένουν από την Πολιτεία και την Κοινωνία οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις». Ο ομιλητής, υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση στήριξη των επενδυτικών σχεδίων. Παρουσίασε τους βασικούς άξονες προτεραιοτήτων που πρέπει να επιδείξει η δημόσια διοίκηση, την ανάγκη για ενιαία υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε ένα υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να είναι εφικτή η γρήγορη κάλυψη κενών θέσεων εντός της ίδιας γεωγραφικής ενότητας, για ενίσχυση της δικαιοσύνης ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση αποφάσεων, για άμεση μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κανονικότητα, καθώς και για άμεση αναδιοργάνωση του πρωτογενούς τομέα.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε ευρύς διάλογος με το κοινό.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Προτεινόμενα για εσάς