Αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς επί των εργασιακών, που ανοίγει την Κυριακή, εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σημαντικά «όπλα» προς την κατεύθυνση της επιστροφής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Παραδέχεται πάντως ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, λόγω της ύπαρξης ακραίων απόψεων.
«Ακόμη και οι εργοδότες δεν ενδιαφέρονται για ομαδικές απολύσεις και λοκ-άουτ»
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιλαμβάνονται το θέμα και ξέρουν και ποιο είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, σημειώνοντας πως «ήδη έχουμε εισπράξει σημαντική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών».
«Περαιτέρω» προσθέτει «η Έκθεση των Ανεξάρτητων Ειδικών είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας και υπάρχει και η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις ομαδικές απολύσεις ούτε για το λοκ-άουτ, που είναι στην ατζέντα των ακραίων "παικτών" της διαπραγμάτευσης».
«Θα επιτευχθεί η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης»
Ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ότι τελικά θα επιτευχθεί η αναστροφή της εργασιακής απορρύθμισης και η επιστροφή των ατομικών και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μία εύκολη διαπραγμάτευση, ακριβώς επειδή υπάρχουν οι ακραίες απόψεις», όπως σημειώνει.
«Είναι μία διαπραγμάτευση η οποία, χωρίς να είναι εύκολη, θεωρώ ότι στο τέλος θα βελτιώσει σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση, που είναι μία εργασιακή ζούγκλα» προσθέτει.
«Την Κυριακή θα τεθούν οι βάσεις της διαπραγμάτευσης»
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η συνάντηση της Κυριακής θα θέσει τις βάσεις της διαπραγμάτευσης και στα τρία θέματα (συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος). Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η πρώτη βάση, στην οποία εκτιμά ότι θα υπάρχει μία προφανής συμφωνία, είναι η ανάγκη να τηρηθεί η νομιμότητα.
«Όπως εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ομαδικές απολύσεις, έτσι, είναι αυτονόητο ότι και η άλλη πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία έχει ήδη κρίνει, στο πλαίσιο προσφυγών από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι ο υποκατώτατος μισθός των νέων, για παράδειγμα, είναι αντίθετος στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Η δεύτερη βάση συζήτησης που, επίσης, έχει γίνει αντικείμενο συμφωνίας και από την άλλη πλευρά είναι το πόρισμα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών. Με βάση αυτές τις δύο μεθοδολογικές αρχές, θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα» σημειώνει ο κ. Κατρούγκαλος.