Προκήρυξη 13 μελετών για τη νέα ΚΑΠ

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 18:33

«Προχωρούμε στην προκήρυξη, με έγκριση της Ε.Ε., 13 Μελετών, μιας για κάθε Περιφέρεια, με στόχο την αποτύπωση των επιπτώσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την αναδιάρθρωση και προσαρμογή του αγροτικού Τομέα σε κάθε νομό στα νέα δεδομένα», ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

Οι μελέτες αυτές εντάσσονται στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δ' Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 για την κατάρτιση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ προκηρύσσονται σε επίπεδο Περιφέρειας για τον προσδιορισμό και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της αγροτικής παραγωγής κάθε νομού της χώρας.

Με δεδομένη την αποσύνδεση των κοινοτικών ενισχύσεων από τον όγκο της παραγωγής για τα περισσότερα από τα παραγόμενα προϊόντα, οι μελέτες αυτές θα εξετάζουν:

- τις επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε κάθε περιοχή

- τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων καλλιεργειών, λόγω της αναμενόμενης συρρίκνωσης ορισμένων καλλιεργειών, καθώς και του όγκου παραγωγής τους.

- την αναμενόμενη ζήτηση αγροτικών προϊόντων και τις καταναλωτικές τάσεις, τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε., όσο και διεθνώς, ώστε οι προτεινόμενες καλλιέργειες να ανταποκρίνονται στην αναμενόμενη ζήτηση διεθνώς και στο εσωτερικό.

Επιπροσθέτως θα ληφθούν υπόψη νέες μέθοδοι καλλιέργειας για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να σχηματισθούν βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, ενώ θα εκτιμηθούν οι τοπικές δυνατότητες μεταποίησης και τυποποίησης, ώστε να επιτευχθεί υψηλή προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα. Τέλος θα προταθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για κάθε μια περιοχή, είτε σε επίπεδο Νομού, είτε ενδεχόμενα σε επίπεδο Καποδιστριακού Δήμου ή ομάδας όμορων Δήμων της Περιφέρειας.

Τα πρώτα συμπεράσματα αναμένονται στις αρχές του 2006, ενώ οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα