N. Κορέα: Περισσότερο απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2005 08:43

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απαισιόδοξοι ήταν φέτος οι καταναλωτές της Ν. Κορέας, κυρίως εξ αιτίας των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, που περιορίζουν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας επικαλούμενη έρευνα σε 2.486 νοικοκυριά.

Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε στις 87 μονάδες αυτό το τρίμηνο από 92 που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Bank of Korea, σήμερα στη Σεούλ. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το τέταρτο τρίμηνο. Ο δείκτης κάτω από το 100 σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες περιμένουν περιορισμό της οικονομικής τους κατάστασης το επόμενο εξάμηνο.

Η αύξηση της απαισιοδοξίας ενδέχεται να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών και την ανάκαμψη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Han Duck Soo, είπε στις 13 Σεπτεμβρίου ότι η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιταχυνθεί κατά περίπου 5% αυτό το εξάμηνο από 3% το πρώτο εξάμηνο, καθώς η εσωτερική ζήτηση αυξάνεται και η ανάπτυξη των εξαγωγών παραμένει σε διψήφιο αριθμό.

«Οι καταναλωτές δεν θα μπορέσουν να δαπανήσουν περισσότερα εάν οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν υψηλά», ανέφερε ο Chung Mun Kun, γενικός διευθυντής του Samsung Economic Research Institute, συμπληρώνοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της, για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο και το επόμενο έτος, εάν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία».

Ο δείκτης Kospi υποχώρησε 1,7% φθάνοντας στις 1.179,56 μονάδες, στις 12:30' μ.μ. στη Σεούλ. Οι μετοχές της Hyundai Department Store Co., της δεύτερης εταιρείας με πολυκαταστήματα της Ν. Κορέας, υποχωρούσαν 3,2% στα 72.100 ουόν και της Shinsegae Co., η οποία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων χαμηλού κόστους, έχαναν 1%, φθάνοντας στα 390.500 ουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα