Η πολιτική αλλαγή πιο επιτακτική από ποτέ

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 11:07
UPD:19/09/2022 11:16
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

The N Society

Του Δημήτρη Βίτσα,
αντιπροέδρου της ΒτΕ, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στην Ελλάδα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώνεται οδυνηρά στην κοινωνική ζωή. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επί της ουσίας λύση των προβλημάτων που χειμάζουν σκληρά την κοινωνική πλειοψηφία. Άλλωστε αυτό το μαρτυρούν οι επιδόσεις της σε όλες τις κρίσεις που ήρθε αντιμέτωπη η Ελλάδα, όπου καταρχήν οι άστοχες προβλέψεις της κυβέρνησης και οι καθυστερημένες και παράλληλα ελλιπείς σχεδιασμοί και ημίμετρα αντιμετώπισής τους γιγάντωσαν τα προβλήματα αντί να τα αμβλύνουν. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει ως βασικό μέλημά της την ατομική ευθύνη και την αυτορρύθμιση της αγοράς, διευρύνοντας όμως τις ανισότητες και λειτουργώντας υπέρ των ισχυρών.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ επιβεβαιώνουν με ακρίβεια όλα τα παραπάνω. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε διψήφιο νούμερο, καθώς και τον Αύγουστο ήταν σε υψηλά επίπεδα (11,4%) και παράλληλα 2 μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει μια αλματώδη αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά που αγγίζει και το 25%, την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φθάσει στο 38,5% και στο φυσικό αέριο στο 261,3%.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ δημιουργούνται συνθήκες ενός νέου Αρμαγεδδώνα, δεδομένου ότι τόσο το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και το φυσικό αέριο αποτελούν κοινωνικό αγαθό για τα νοικοκυριά και συντελεστή κόστους για τις επιχειρήσεις. Πέραν των ακραίων ανατιμήσεων, η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 6 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους το πρώτο επτάμηνο του έτους επιβεβαιώνει την αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξαντλώντας το εισόδημα των πολιτών και οδηγώντας σε μη βιώσιμο σημείο τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜμΕ, προς όφελος και ικανοποίηση της αισχροκέρδειας των ολιγοπωλίων.

ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για ουσιαστικές λύσεις και ανακούφιση της κοινωνίας. Ακούστηκε μόνο η επιδότηση της αισχροκέρδειας, χωρίς κάποια παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας ή μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Με λίγα λόγια, η γνωστή συνταγή της Ν.Δ., που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο από το υστέρημα της κοινωνίας, την αύξηση των ανισοτήτων και της φτώχειας και τον κίνδυνο λουκέτων των ΜμΕ.

ΛΥΣΗ στο αδιέξοδο που έχει φέρει την κοινωνία η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, έχοντας ως βασική επιλογή τον δημόσιο έλεγχο στην ενέργεια, όπως η επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ, η οποία πρέπει να επιτελεί κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο και επαναφορά υπό δημόσιο έλεγχο των ενεργειακών δικτύων, που αποτελούν το βασικότερο εργαλείο της Πολιτείας για την ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, επιβολή ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στη χονδρεμπορική αγορά, υποχρεωτικό ποσοστό σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο όπως έκανε η Ισπανία και η Πορτογαλία, επιτάχυνση της δημιουργίας ΑΠΕ, προσλήψεις στη ΔΕΗ (για να δουλέψουν τα ορυχεία) με σκοπό την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και των συντάξεων, με στόχο την άνοδο της ενεργούς ζήτησης και αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα με στόχο τον κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον μίας από τις συστημικές τράπεζες. Αυτές είναι μερικές από τις πτυχές της πολιτικής υπέρ της κοινωνίας που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως βασικός κορμός της νέας δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης που θα έρθει με την ψήφο και τη στήριξη του λαού.

ΠΛΕΟΝ, η πολιτική αλλαγή καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε