ΔΥΠΑ: Μεταρρυθμίσεις για πολίτες - επιχειρήσεις

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 11:08
UPD:11:13

Ο Γιώργος Καραχάλιος, υποδιοικητής της ΔΥΠΑ.

A- A A+

The N Society

Του Γιώργου Καραχάλιου,
υποδιοικητή ΔΥΠΑ

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, αφού διένυσε μια δύσκολη δεκαετία δημοσιονομικών περιορισμών, κατάφερε να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης ήδη από τα τέλη του 2019. Κατόπιν όμως, με την έλευση της πανδημίας Covid-19, επέστρεψε γρήγορα σε μια εποχή οικονομικής συρρίκνωσης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από κάθε άλλη φορά. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση δημιούργησε πρωτοφανείς περιορισμούς και ανάγκες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως αποτέλεσε και μοχλό ταχείας αναδιάρθρωσης για τον κρατικό μηχανισμό, προσφέροντας ποιότητα συναλλαγών μέσα από σύγχρονα ψηφιακά μέσα και έξυπνες, βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς δημόσιες πολιτικές.

Ο ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΔ, που μετονομάστηκε σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με τον ν.4921/2022, ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στις προκλήσεις της νέας εποχής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που είχαν στο επίκεντρο την άμεση ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και την καλύτερη, αμεσότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτησή τους. Τα αποτελέσματα των αλλαγών φάνηκαν άμεσα, καθώς μέσα σε 19 μόλις μήνες (Μάιος 2020 - Δεκέμβριος 2021) δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι τα τέσσερα προηγούμενα έτη (2016- 2019). Από την άλλη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (12,4%) και τον χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010. Η μείωση της ανεργίας υπήρξε αναλογικά μεγαλύτερη στις γυναίκες και τους νέους, δύο πληθυσμιακές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Πυλώνας της νέας στρατηγικής αντίληψης της ΔΥΠΑ αναμένεται να είναι η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα επηρεάσουν το σύνολο των πολιτικών αρμοδιότητας της ΔΥΠΑ και θα ενισχύσουν τη συνολική επιχειρησιακή της ικανότητα.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, οι δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση καλύτερα στοχευμένων, ενισχυμένων και απλοποιημένων προγραμμάτων απασχόλησης, τη μεταρρύθμιση των επιδοματικών πολιτικών με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων ενεργοποίησης των ανέργων για (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση του δυικού μοντέλου μαθητείας της ΔΥΠΑ, τη θεμελίωση μιας νέας Στρατηγικής για την Ανάπτυξη των Δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τέλος τη δομική και ψηφιακή αναβάθμιση της ΔΥΠΑ προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της.

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά χρηματοδοτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2021-2027), η ΔΥΠΑ αναμένεται να λάβει ενισχύσεις άνω του 1,1 δισ., με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένων πολιτικών για πολίτες και επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό είναι κατά 157% υψηλότερο από το ποσό που κλήθηκε να διαχειριστεί την προηγούμενη περίοδο (2014-2020). Εξάλλου, για πρώτη φορά, σχεδιάστηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άντλησης πόρων από τα Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα πρόσβασης σε ενωσιακούς πόρους.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, η ΔΥΠΑ διαδραματίζει και έναν κεντρικό ρόλο στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρεόπολης στην Πελοπόννησο. Με περίπου 108 εκατομμύρια ευρώ απευθείας χρηματοδότηση από το ΣΔΑΜ, η ΔΥΠΑ στηρίζει τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη διαδικασία μετάβασης.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΏΣ, με το ν.4921/2022 τίθεται σε νέες βάσεις η νέα στεγαστική πολιτική που θα υλοποιεί εφεξής η ΔΥΠΑ προς όφελος των νέων αλλά και των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

ΤΕΛΟΣ, η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνδιαμορφώνει το πλαίσιο πολιτικής σε πεδία όπως η Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού και η Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης, ενώ συμμετέχει με προτάσεις στον καθορισμό της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και τη Μείωση της Φτώχειας, του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά κ.ά.

ΜΕ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ, η διοίκηση της ΔΥΠΑ εισέρχεται σε μια νέα εποχή (#NeaEpoxi) μετουσιώνοντας τη συνεκτική στρατηγική της σε ποιοτικές υπηρεσίες, προσφέροντας χειροπιαστές απαντήσεις στα κοινωνικά προβλήματα και ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό ιστό. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, η ΔΥΠΑ διευρύνει το εύρος των πολιτικών και των κοινών δράσεων μέσω καινοτόμων συνεργασιών και προσφέρει ένα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στη χώρα.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε