Σύγχρονος εναλλακτικός-θεματικός τουρισμός

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 16:04
UPD:05/08/2022 11:04
George_Pagonakis ph.

Ο Παναγιώτης Τοκούζης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ)

A- A A+

The N Society

Του Παναγιώτη Τοκούζη, 
προέδρου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, τα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συνεχή μεταβαλλόμενη τάση των αναγκών του τουριστικού προϊόντος. Για παράδειγμα, το μοντέλο ήλιος και θάλασσα δεν θεωρείται σήμερα κυρίαρχη προϋπόθεση για την επιλογή προορισμού από τον επισκέπτη για τις καλοκαιρινές του διακοπές στον βαθμό που ήταν πριν από 10-15 χρόνια. Σήμερα ο επισκέπτης προσανατολίζεται στο μοντέλο του «Εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού».

Η ΣΕΤΚΕ από το 2016 είχε εντοπίσει την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού μοντέλου της χώρας μας και είχε προβλέψει ότι το μέλλον των τουριστικών καταλυμάτων στηρίζεται στην εξειδίκευση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ αυτό, το 2016 ξεκίνησε την υλοποίηση της νέας υπηρεσίας «Alternative Holiday Experiences by SETKE» («Τουρισμός Εμπειρίας από τη ΣΕΤΚΕ») μέσα από την οποία πλέον σήμερα κάθε επιχείρηση τουριστικού καταλύματος μπορεί να εξειδικευτεί και να πιστοποιηθεί στις τέσσερις πρώτες μορφές:

 GASTRONOMY by SETKE.GR («Γνωριμία με την Ελληνική Κουζίνα από τη ΣΕΤΚΕ») Η Γνωριμία με την «Ελληνική Κουζίνα από τη ΣΕΤΚΕ» έχει ως στόχο οι επισκέπτες να γνωρίσουν την παραδοσιακή τοπική κουζίνα με την εκμάθηση τοπικών συνταγών, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες σχετικές με την τοπική γαστρονομία. Τα καταλύματα που θα πιστοποιούνται και θα δραστηριοποιούνται στη «Γνωριμία με την Ελληνική Κουζίνα από τη ΣΕΤΚΕ» αποκτούν αναβαθμισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες αναδεικνύοντας την ιστορία των γαστρονομικών παραδόσεων του τόπου τους.

 NATURE by SETKE.GR («Περιπατητικός-Περιηγητικός Τουρισμός από τη ΣΕΤΚΕ») Ο Περιπατητικός-Περιηγητικός Τουρισμός από τη ΣΕΤΚΕ προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει περιπατητική εκδρομή σε περιοχές αξιόλογης αισθητικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας. Τα καταλύματα που θα πιστοποιούνται και θα δραστηριοποιούνται στον Περιπατητικό-Περιηγητικό Τουρισμό από τη ΣΕΤΚΕ θα μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους χρήσιμες πληροφορίες, χάρτες, εξοπλισμό και υπηρεσίες που αφορούν στην περιήγησή τους σε δημοφιλή μονοπάτια και αξιοθέατα της περιοχής.

 CYCLING by SETKE.GR («Ποδηλατικός Τουρισμός από τη ΣΕΤΚΕ») Ο «Ποδηλατικός Τουρισμός από τη ΣΕΤΚΕ» σκοπό έχει την «ανακάλυψη» του προορισμού με ποδήλατο. Τα καταλύματα που θα πιστοποιούνται και θα δραστηριοποιούνται στον «Ποδηλατικό Τουρισμό από τη ΣΕΤΚΕ» θα παρέχουν σε όλους τους επισκέπτες τους ποδήλατα και θα έχουν τη δυνατότητα με τις αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες να δέχονται όλο τον χρόνο επισκέπτες ποδηλάτες και να τους ενημερώνουν με το πλέον κατάλληλο υλικό είτε για διαδρομές σε ασφαλή μονοπάτια στη φύση είτε για διαδρομές εντός πόλης, συνδυάζοντας την ποδηλασία με την επίσκεψη σε αξιοθέατα.

 FAMILY by SETKE.GR («Οικογενειακός Τουρισμός από τη ΣΕΤΚΕ») Ο «Οικογενειακός Τουρισμός από τη ΣΕΤΚΕ» προέκυψε από την ανάγκη πολλών οικογενειών να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό, στον οποίο θα ανταποκρίνονται οι ανάγκες τους σε επίπεδο ασφάλειας και αυτονομίας. Τα πιστοποιημένα καταλύματα στον «Οικογενειακό Τουρισμό από τη ΣΕΤΚΕ» θα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ της υγειονομικής κρίσης οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στις νέες τάσεις του τουρισμού ώστε να έχουν τη δυνατότητα να βγουν κερδισμένοι στις παγκόσμιες αγορές. Γι’ αυτό, μόνο όσοι εξειδικεύσουν και πιστοποιήσουν τα καταλύματά τους σε μία ή και περισσότερες από τις 4 μορφές του «Τουρισμού Εμπειρίας από τη ΣΕΤΚΕ» θα ξεχωρίσουν, αποκτώντας μια νέα «ταυτότητα», η οποία θα συντελέσει στη βιωσιμότητα, στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ δράση της ΣΕΤΚΕ που στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι το «Καλάθι Πρωινού». Στην υπηρεσία «Καλάθι Πρωινού» της ΣΕΤΚΕ, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, μπορούν να ενταχθούν καταλύματα που δεν διαθέτουν χώρο εστίασης, προσφέροντας στους επισκέπτες τους ένα πραγματικό καλάθι με συσκευασμένα παραδοσιακά προϊόντα ελληνικής παραγωγής, όπως και καταλύματα που διαθέτουν χώρο εστίασης, συμπεριλαμβάνοντας τα προϊόντα αυτά στον μπουφέ του πρωινού που προσφέρουν. Σημαντικό όφελος για την επιχείρηση τουριστικού καταλύματος που θα προσφέρει την υπηρεσία αυτή είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών του, αφού θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη της να γευτεί τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

ΤΕΛΟΣ, τον περασμένο Μάρτιο η ΣΕΤΚΕ ολοκλήρωσε και εγκαινίασε το «SMOTEL». Με το νέο brand name «SMOTEL» μπορεί πλέον να πιστοποιείται ένα τουριστικό κατάλυμα, ανεξαρτήτως κατηγορίας και μεγέθους, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέχει αναβαθμισμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Στη νέα κατηγορία τουριστικών καταλυμάτων θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις του κλάδου, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Τα καταλύματα για να πιστοποιηθούν με το νέο brand name θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τους αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως το «Καλάθι Πρωινού» και οι χαμηλότερες κατηγορίες κλειδιών θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον μια μορφή τουρισμού εμπειρίας.

Η ΣΕΤΚΕ, παρακολουθώντας πάντα τις εξελισσόμενες τάσεις του τουρισμού, θα συνεχίσει να παρέχει τα απαραίτητα εφόδια σε κάθε επιχειρηματία τουριστικού καταλύματος, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια απαιτητική αγορά. Στόχος είναι η δημιουργία νέου είδους, ποιοτικά αναβαθμισμένων, τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία θα εδραιωθούν στη μετα-Covid εποχή ως η νέα πρόταση στη διαμονή.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε