Σχεδιασμός «fast track» για τεχνικά επαγγέλματα!

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 17:25
UPD:17:45
ΒΕΠ

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Γιώργος Παπαμανώλης-Ντόζας.

A- A A+

The N Society

Τoυ Γεωργίου Παπαμανώλη - Ντόζα,
προέδρου Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Ο ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ κόσμος εκπέμπει σήμα κινδύνου για τη δημιουργία σχεδιασμού «fast track» για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα! Η μεταποίηση, παρά το συγκριτικά μικρό μέγεθός της στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η μεταποίηση είναι στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ως χώρα δεν πρέπει να το αφήσουμε να χαθεί, πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία! Δεν είναι εύκολο καθώς το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει, η εποχή του ψηφιακού και πράσινου επιχειρείν είναι εδώ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται για μια ακόμα φορά να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. Θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τον παραγωγικό τους εξοπλισμό, να βρουν και να υιοθετήσουν λύσεις για το ενεργειακό κόστος, αλλά και να βρουν εξειδικευμένους τεχνίτες που θα αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα.

Η ΧΩΡΑ μας παρά τις κρίσεις -πανδημία και ενεργειακό πρόβλημα - έχει τώρα στα χέρια της ισχυρά εργαλεία, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακός Νόμο, για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λείπουν όμως τα κατάλληλα τεχνικά χέρια.

ΠΡΕΠΕΙ άμεσα να ενεργοποιηθούν ισχυρά εργαλεία που θα δώσουν στη νέα αγορά, στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η παραγωγή, ο κλάδος της μεταποίησης δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο. Οι βιοτέχνες «όλοι μαζί φωνάζουμε» δώστε άμεσα λύση στα τεχνικά χέρια που έχουν εξαφανιστεί από το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός για την ελληνική βιοτεχνία δεν υπάρχει χωρίς τα κατάλληλα εξειδικευμένα και πιστοποιημένα τεχνικά χέρια.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζουμε όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, όλοι οι βιοτέχνες, πέρα από το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό, ρευστότητα κ.ά. αφορά την έλλειψη εργατικών χεριών και τεχνικών στελεχών.

ΠΕΡΑ λοιπόν από τη στήριξη του κλάδου για επενδύσεις σε εξοπλισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, θα πρέπει να στηριχθεί με τεχνικά χέρια. Η μεγαλύτερη επένδυση για τον κλάδο μας τώρα είναι τα εξειδικευμένα τεχνικά χέρια.

ΜΟΝΟ έτσι «οι μηχανές» θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ο μεταποιητικός κλάδος θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ μπορεί να επιλυθεί μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, με τη σωστή αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και τα βιοτεχνικά επιμελητήρια να κατέχουμε πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό. Δεν πρέπει να χαθεί άλλο χρόνος, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί σχεδιασμός «fast track» για τη μεταποίηση και τα τεχνικά επαγγέλματα.

ΣΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ Επιμελητήριο Πειραιά καταφέραμε η τεχνική εκπαίδευση να είναι επιλογή και όχι λύση ανάγκης και να ακουστεί παντού, συνεχίζουμε με τον πήχη πιο ψηλά για ένα καλύτερο μέλλον της βιοτεχνίας, του βιοτέχνη και το αύριο της μικρομεσαίας επιχείρησης στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε