Oι ΤΠΕ οδηγούν την ψηφιακοποίηση της χώρας

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 09:10
UPD:09:20

Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος, διευθυντής Πωλήσεων ICT του Ομίλου ΟΤΕ.

A- A A+

The N Society

Του Λυκούργου Αντωνόπουλου,
διευθυντή Πωλήσεων ICT του Ομίλου ΟΤΕ

ΜΠΡΟΣΤΑ στη μεγάλη πρόκληση για την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, κράτη, επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες σε όλη την Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν πρέπει να αφήσουν την ευκαιρία να χαθεί. Τώρα είναι η ώρα για να ανέβουμε όλοι στο τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να επιτύχουν τους εξαιρετικά φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους που θέτει η Ευρώπη για την τρέχουσα δεκαετία, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες -όπως και η Ελλάδα- πρέπει να επιδοθούν το επόμενο διάστημα σε έναν πραγματικό μαραθώνιο. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι άλλωστε το γεγονός ότι 20% των πόρων των εθνικών Σχεδίων κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνηθεί να κατευθύνεται στην ψηφιακή μετάβαση. Βασικός στόχος είναι μέχρι το 2030 να βρεθούμε μπροστά σε μια πανευρωπαϊκή ψηφιακή ολοκλήρωση, με τη χρήση cloud στις επιχειρήσεις να φτάνει το 75%.

Η ΕΛΛΑΔΑ, που την περίοδο της πανδημίας κατάφερε να πραγματοποιήσει ψηφιακά άλματα, καλείται μέσα στα επόμενα χρόνια να βελτιώσει τη θέση της στους δείκτες ψηφιακής ωριμότητας επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Η χώρα μας έχει βάλει τον πήχη πολύ ψηλά όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς ποσοστό περί το 25% των πόρων του -επί συνόλου 6 δισ. ευρώ- θα διοχετευτεί σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICTInformation and Communication Technology) συνιστά βασική κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και της ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών και ήδη διαμορφώνει και στην Ελλάδα ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον, που θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας. Οι ICT λύσεις έχουν ήδη μεταμορφώσει τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η εργοστασιακή παραγωγή, η υγειονομική περίθαλψη, η αγροτοδιατροφή και οι κρατικές υπηρεσίες, μεταμορφώνοντας τις ζωές των ανθρώπων. Για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζονται μεγάλα έργα ICT που θα καλύπτουν όλες τις λειτουργίες του Δημόσιου, ενώ οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις ψηφιακές επενδύσεις σε τομείς όπως η μετάβαση στο cloud, η ασφάλεια πληροφοριών και το Internet of Things (ΙοΤ).

ΣΥΜΜΑΧΟΙ σε αυτή την κούρσα διαρκείας είναι οι ψηφιακοί ηγέτες της εγχώριας αγοράς, επιχειρήσεις που διαθέτουν τις υποδομές, την τεχνογνωσία και το όραμα να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένα πολλά υποσχόμενο ψηφιακό μέλλον. Στην κατηγορία αυτή ανήκει ο Όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια οδηγεί την ψηφιακοποίηση της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ συστηματικά στον τομέα του ΙCT, ο Όμιλος έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό εγχώριο System Integrator και έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για την υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς Digitalisation και Cloud Transformation, του Cyber Security, του Internet of Things, της Yγείας (eHealth), του Τουρισμού και της Ενέργειας.

Ο ΟΜΙΛΟΣ έχει αναλάβει και υλοποιήσει -μόνος του ή σε Ένωση- μερικά από τα πιο κομβικά έργα πληροφορικής των τελευταίων ετών για το Δημόσιο. Έργα όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112».

ΑΥΤΗ τη στιγμή έχουμε ήδη ξεκινήσει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς για νέα σημαντικά έργα, όπως η ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εξειδικευτεί στην υλοποίηση έργων «Smart Cities», έχοντας ήδη υλοποιήσει 26 λύσεις έξυπνων πόλεων, λύσεις έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, έξυπνης διαχείρισης υδάτων και έξυπνης διαχείρισης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ τομέα, έχει αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, παρέχοντάς τους εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις και παραμένοντας δίπλα τους σε κάθε βήμα. Έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής και έχει φέρει εις πέρας μικρά και μεγάλα έργα, με πρόσφατο παράδειγμα τη δημιουργία υπερσύγχρονου Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ο Όμιλος έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, αναλαμβάνοντας σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ICT για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς. Σήμερα εξυπηρετεί 32 ενεργά συμβόλαια για μεγάλους Οργανισμούς, όπως ο eu-LISA, υπεύθυνος για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε.

ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στα έργα που συνοψίζονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προς την κατεύθυνση της ψηφιακής μετάβασης της χώρας.

Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ δημιουργεί νέες δυνατότητες για τους πολίτες και οδηγεί τη χώρα, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις σε μια νέα εποχή, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους ορίζοντες στην έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ τεχνολογίες και ειδικά οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ/ICT) και η αξιοποίησή τους αντιπροσωπεύουν τη λεγόμενη μετάβαση σε μια ψηφιακή οικονομία και αποτελούν το μέσον για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και ειδικά των ΤΠΕ, επιτυγχάνεται βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, τόνωση της επιχειρηματικότητας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ την ευκαιρία να χαθεί. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο και, αν γίνεται, με ακόμα γρηγορότερο ρυθμό τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για την ίδια την επιβίωση της χώρας, καθώς αφορά την προσαρμογή της στο διεθνές περιβάλλον και τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στο χέρι μας είναι και έχουμε τις δυνατότητες για να το καταφέρουμε. Τώρα είναι η ώρα για να ανέβουμε όλοι στο τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού και να ενισχύσουμε ουσιαστικά την πορεία της χώρας προς την ψηφιακή πρόοδο, η οποία αποτυπώνεται στην καθημερινότητα όλων μας.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε