Τήνος: Ένας μοναδικός τόπος για να επισκεφτείς

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 11:27
UPD:11:29

Ο Γιάννης Σιώτος, δήμαρχος Τήνου.

A- A A+

The N Society

Του Γιάννη Σιώτου,
δημάρχου Τήνου

Η ΤΗΝΟΣ απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι πορεύεται με στόχευση σε όλες τις σημαντικές τουριστικές αγορές και εκείνες ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, η «Μούσα του Αιγαίου» να έχει εισέλθει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός στοχευμένου σχεδίου που διαμορφώσαμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και τους ειδικούς μας συμβούλους, αλλά και βεβαίως των αναβαθμισμένων υπηρεσιών που παρέχουν οι επαγγελματίες στο νησί μας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό, το πλάνο τουριστικής προβολής του Δήμου Τήνου για το 2022 έχει ως στόχο να προωθήσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να ενισχύσει την κυκλική οικονομία, την τοπική επιχειρηματικότητα και να αναδείξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού, τα οποία το κάνουν ελκυστικό προορισμό και το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά. Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί ένα πλέγμα δράσεων που λειτουργούν για την επίτευξη των παρακάτω στόχων:

 Προβολή και ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνδεδεμένων με το ιδιαίτερο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, καθώς και με την τοπική οικονομία.

 Ενημέρωση ΜΜΕ, τουριστικών οδηγών, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτόρων.

 Προσέγγιση νέων αγορών και κοινών, παράλληλα με τις παραδοσιακές αγορές, καθώς και η επέκταση στην ελληνική αγορά.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια και αποτελεί συνέχεια, ανάπτυξη και εξέλιξη των δράσεων που εκτελέστηκαν επιτυχημένα τα προηγούμενα έτη, ενώ προβλέπει και την εισαγωγή νέων, με στόχο να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα του νησιού σε αγορές και κοινά της διεθνούς τουριστικής αγοράς, να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών, να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ο θεματικός τουρισμός (πολιτισμός, μαρμαροτεχνία, θρησκευτικός τουρισμός, γαστρονομία), καθώς επίσης και να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα θεματικά τουριστικά προϊόντα για την Τήνο, που θα έχουν τον χαρακτήρα της μοναδικής εμπειρίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, εδώ και μήνες έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα συντήρησης, αλλά και αναβάθμισης των υποδομών, με έμφαση στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καθαριότητας, της ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού και της εξοικονόμησης ενέργειας, των έργων εξυγίανσης, των έργων οδοποιίας, της εφαρμογής επέκτασης σχεδίου πόλεως κ.ά.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ φέτος είναι να έχουμε μια ακόμα πιο επιτυχημένη τουριστική χρονιά, όχι μόνο στις αφίξεις, αλλά και στα έσοδα που, λόγω της τρέχουσας συγκυρίας, θα αποτελέσουν το βαρόμετρο επιτυχίας κάθε τουριστικού προορισμού.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ οι αριθμοί αποτελούν τους αδιαμφισβήτητους κριτές της επιτυχίας κάθε τουριστικού προορισμού, αρκεί να αναφέρω ότι η Τήνος από 757 χιλ. επισκέπτες το 2015 έφτασε το 1,0 εκατ. το 2019, σημειώνοντας αύξηση +32%, γεγονός που δείχνει το άλμα που έχει πετύχει το νησί τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού. Με δεδομένο μάλιστα ότι το 2020 η Ελλάδα απώλεσε το 80% των εισπράξεων στον Τουρισμό έναντι του 2019, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε την πορεία της ανάκαμψης που παρουσιάστηκε το 2021 στο νησί, όπου, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Τήνος κατέγραψε αύξηση εσόδων από 64% έως 94% σε καταλύματα και εστίαση έναντι του 2020.

ΕΙΜΑΣΤΕ αισιόδοξοι ότι, παρά τη διεθνή κρίση και την αρνητική οικονομική συγκυρία, όλοι θέλουν να διασκεδάσουν και να ξεκουραστούν σε έναν τόπο με πολλές και διαφορετικές επιλογές. Και νομίζω ότι το νησί μας είναι ένας ιδανικός προορισμός για αυτό, κάτι άλλωστε που διαπιστώσαμε με χαρά και από την περίοδο του Πάσχα, που το νησί δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που ήθελαν να συνδυάσουν την κατάνυξη των ημερών με το μοναδικό τηνιακό τοπίο. Επί της ουσίας, τότε ξεκίνησε άτυπα και η τουριστική περίοδος, που, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, θα είναι στα επίπεδα του 2019, αφού ήδη καταφέραμε να διευρύνουμε και την τουριστική περίοδο, που είναι και το βασικό ζητούμενο για την ορθολογική ανάπτυξη ενός τουριστικού προορισμού.

Η ΤΗΝΟΣ όλο και περισσότερο απασχολεί με θετικό τρόπο πολλά εγχώρια, αλλά το κυριότερο διεθνή MME. Το πλέον σημαντικό όμως είναι οι θετικές αναφορές, ιδιαίτερα στα social media, από τους επισκέπτες του νησιού μας, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μοναδικό τουριστικό μας προϊόν, αλλά και στον υψηλό επαγγελματισμό των ανθρώπων και των επαγγελματιών της Τήνου. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε