Περίοδοι κρίσεων και ευκαιρίες για ανάπτυξη

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 10:39
UPD:21/06/2022 11:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤ

Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια

A- A A+

The N Society

Του Κώστα Φραγκογιάννη,
υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια

ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ συχνά: «Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες». Και το έχουν υποστηρίξει προσωπικότητες αναμφισβήτητου κύρους, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Τζον Φ. Κένεντι. Πόσο όμως μπορούμε να το πιστέψουμε; Και πού να αναζητήσουμε αποδείξεις για του λόγου το αληθές, όταν μάλιστα οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, σε πολλαπλά μέτωπα και σε παγκόσμιο επίπεδο; Και όμως οι αποδείξεις υπάρχουν και είναι κοντά μας. Είναι η ίδια η χώρα μας και εμείς ως λαός, που έχοντας βρεθεί στο χείλος της καταστροφής και έχοντας βιώσει τη δική μας κρίση διαρκείας, είμαστε σήμερα σε θέση να έχουμε ενεργό ρόλο στη διαχείριση των σημερινών παγκόσμιων κρίσεων και προκλήσεων.

Η ΕΛΛΑΔΑ σήμερα βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, διεκδικεί μια θέση μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε. και εδραιώνει τη θέση της ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ως πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας στην ευαίσθητη γειτονιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό συνέβη ακριβώς γιατί, ως κυβέρνηση που αναλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, εκμεταλλευτήκαμε και αξιοποιήσαμε την πιο πολύτιμη ευκαιρία που γεννήθηκε μέσα στην οικονομική -και όχι μόνο- κρίση της περιόδου 2009-2019. Την αλλαγή νοοτροπίας του πολιτικού κόσμου, αλλά και ημών των πολιτών. Ωριμάσαμε πολιτικά, καθυστερημένα μεν, αλλά απότομα και βίαια. Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλές πρακτικές του παρελθόντος, όπως ο άκρατος λαϊκισμός, οι συνεχείς συντεχνιακές διεκδικήσεις, η εξάρτηση από τα φαντασιακά «λεφτόδεντρα», η εσωστρέφεια και η αντίσταση στην πρόοδο, δεν οδηγούν πουθενά και πρέπει να αλλάξουν.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ μας μέσα στην κρίση ήταν η στροφή στη λογική, στη σοβαρότητα, στην υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό. Ήταν η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και μεταξύ αυτών η εξωστρέφεια της οικονομίας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Οι μέχρι σήμερα καρποί της αξιοποίησης των ευκαιριών της κρίσης είναι υπαρκτοί και ορατοί. Ενδεικτικά:

 Είναι η ψηφιοποίηση του κράτους και το γνωστό πια success story μας, η πύλη gov.gr, που άλλαξε κυριολεκτικά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

 Είναι -στο κατεξοχήν αντικείμενό μου στο υπουργείο Εξωτερικών, την Οικονομική Διπλωματία- οι στρατηγικές επενδύσεις στην Ελλάδα παγκόσμιων κολοσσών όπως Microsoft, Amazon, Pfizer, Cisco, Google, JP Morgan. Και είναι επενδύσεις που δεν περιορίζονται στους κλάδους που παραδοσιακά προσέλκυαν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, δηλαδή αγορά ακινήτων και τουρισμός. Είναι επενδύσεις σε τομείς αιχμής, όπως η υψηλή τεχνολογία και οι βιοεπιστήμες.

 Είναι η έμφαση της ενεργειακής πολιτικής μας στις ανανεώσιμες πηγές. Μια επιλογή που αναβάθμισε εξαρχής τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και που, μεσούσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, σήμερα είναι πιο καίρια από ποτέ.

 Είναι, σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατηγικές υποδομές που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με τη μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη, έργα στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έργα καθοριστικά και για τη συλλογική προσπάθεια της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία.

 Είναι, επίσης στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το εμβληματικό project της «Έξυπνης και Βιώσιμης Αστυπάλαιας». Ένα εγχείρημα που αγκάλιασα, προσωπικά, από την πρώτη στιγμή. Μια υποδειγματική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Μια εικόνα από το μέλλον σήμερα, που σκιαγραφείται σε παγκόσμια πρώτη, σε ένα νησί της Ελλάδας.

 Είναι, τέλος, η απόφαση στροφής στην καινοτομία και στήριξης του σχετικού ελληνικού οικοσυστήματος, με την ίδρυση του εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων, του Elevate Greece. Ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων -οι οποίες ανέρχονται σήμερα στις 618 απασχολώντας περίπου 6.000 εργαζόμενους- αποτελεί πολλά υποσχόμενο τομέα με προοπτικές για σημαντικές συνεργασίες με διεθνείς επιχειρήσεις.

ΟΝΤΩΣ λοιπόν «οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες». Και όσο οι κρίσεις πληθαίνουν και παγκοσμιοποιούνται, τόσο οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα, ώστε να διακρίνουμε, μέσα στις κρίσεις αυτές, τις ευκαιρίες. Για την Ελλάδα και για το μέλλον όλων μας.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε